Maatschappelijk verantwoord ondernemen als klein bedrijf

Hoe kunnen we maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dat is de vraag die alle bedrijven, klein of groot, zich moeten afvragen.

Voor ons betekent dit in grote mate het meewerken aan de juiste opdrachten. Want alles waar je aan meewerkt heeft effect op de wereld, positief of negatief.

Maar MVO gaat natuurlijk niet alleen om de klussen en opdrachtgevers die je kiest. Het gaat ook om het pand waarin je zit, de inkoop die je doet, de leveranciers die je hebt enzovoorts.

We zijn als bedrijf aan het onderzoeken en leren om duurzaam en maatschappelijk betrokken te ondernemen. We delen onze bevindingen in deze blog.

 

Hoe kunnen we onze talenten inzetten om maatschappelijk verantwoord te ondernemen in de creatieve sector?

Het maken van de afweging om een opdracht wel of niet aan te nemen gaat meestal vanzelf. Maar soms komt er een opdracht voorbij waar je toch even langer over moet nadenken.

De vraag die wij ons stellen: ‘is dit wel een klus  die bij ons past?’. Al sinds het begin van Creative Beards hebben we 5 waarden die ons helpen om een keuze te maken. 

5 waarden van creative beards creative verhaal opdrachtgever tijd geld

Aan de hand van die waarden stellen we onszelf vragen, zoals:

– is het een verhaal/doel waar we achter staan?
– kunnen we onze creativiteit hierin kwijt?
– is de opdrachtgever leuk om mee te werken?
– krijgen we goed betaald?
– kunnen we de deadline halen?

Idealiter zijn alle vijf de waarden vertegenwoordigd. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn om te kiezen voor een opdracht.

Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat een opdracht zinvol is om aan te nemen. Want je kunt je tijd en talent maar 1x inzetten!

klein karakter reikt hoog groot karakter kijkt en doet niks

 

Hoe kunnen we maatschappelijk verantwoord inkopen als klein bedrijf?

Elke euro die je besteed aan een bedrijf of instelling die niet duurzaam denkt en opereert, is in principe een euro de verkeerde kant op. Daarom proberen we bewust stil te staan bij onze aankopen. 

Onze strategie om maatschappelijk verantwoord in te kopen.

Het allerbelangrijkste is om gewoon te beginnen. Door onze doelen klein te houden konden we snel handelen en voelden we snel resultaat. Dat smaakte naar meer!

Dit is de manier hoe wij strategisch te werk zijn gegaan:

 1. Welke materialen en diensten kopen we al duurzaam in?
 2. Wat is het laaghangend fruit en kunnen we binnen een dag veranderen?
 3. Welke trajecten moeten we uitzetten voor het hooghangende fruit?

Dit is eigenlijk een proces dat zich elk jaar herhaalt. Je staat er verbaasd van hoeveel dingen je binnen een paar uur al kunt veranderen.

Maar voor sommige zaken is er bijna een soort onderzoeksjournalistiek voor nodig om echt te achterhalen wat goede keuzes zijn.

Daarom houden we in deze blog bij welke keuze we hebben gemaakt. Scheelt jullie weer tijd. En mocht je dit lezen en iets willen aanvullen, stuur ons dan even een mailtje.

Duurzame stappen in huisvesting:

 • Energieleverancier: we zijn overgestapt naar Pure Energie, die al vele jaren bovenaan de duurzame lijstjes staan en waar wij ook al mooie films voor mochten maken! Check hier hoe jouw leverancier het doet. Leuk weetje: leveranciers die het cijfer 10 hebben investeren hun opbrengsten in nieuwe projecten die investeren in duurzame energie opwekking. Cirkeltje rond!
 • GWL: onze werklocatie De Schaverij is niet gebouwd op een groen energielabel. We onderzoeken momenteel met onze pandeigenaar welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen te plaatsen en isolatie aan te brengen. Tot die tijd proberen we onze energie te behouden door kleine doelen te stellen waar we direct invloed op hebben: thermostaat goed instellen, CV ketel jaarlijks checken, tochtstrips, radiator folie (Tonzon), waterbesparende douchekop en waterkraan (Niebla). Kijk voor inspiratie ook eens op dit blog van HIER.
 • Licht: momenteel worden één voor één de lampen bij ons op werk vervangen voor LED. Het schijnt het duurzaamste te zijn om pas te vervangen als de oude lamp kapot gaat. We zoeken nog naar goede opties die daglicht gevoel geven.
 • Afvalscheiding: we scheiden zoveel mogelijk ons papier / plastic / batterijen / glas / overig vuilnis. Weet je niet zeker wat in welke bak moet? Check de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
 • Meubulair: een deel van onze bureaus is tweedehands gekocht of gemaakt door de meubelmakers bij ons in het pand.

Duurzaam inkopen op kantoor:

 • Bankzaken: al vanaf de start zitten we goed bij de Triodos Bank Nederland. Op eerlijkegeldwijzer.nl kun je kijken hoe jouw bank het doet.
 • Vegetarische lunch: onze lunch wordt vegetarisch ingekocht. Binnenkort gaat Picnic ook bij ons leveren, dus dan kan het vervoer ook duurzamer.
 • Koffie & Thee: na een heerlijk onderzoek met allerlei test koffietjes en theetjes kwamen we uit op Hesselink Koffie en Peeze.
 • Koffiefilters: we gebruiken ongebleekte koffiefilters van Perfekt. Buiten de spelling, lijkt dit ons helemaal perfect.
 • Wc-papier: we bestellen momenteel bij The Good Roll. Vrolijk en boomvriendelijk je billen afvegen! Overigens zijn de rollen ook zonder kleurrijke wrap te bestellen. Bonuspunten: ze gebruiken 50% van hun winst voor de bouw van toiletten in Afrika via Simavi.
  kleurrijke rollen wc papier uit doos
 • Inkt: we bestellen vanaf nu via Print Duurzaam, waar we achterkwamen door Klooker NL.
 • Papier: heel wat papier heeft het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk (verantwoord beheerd bos), maar we gebruiken nu veelal papier van Paperwise. Zij maken papier en karton van landbouwafval, nog duurzamer!

Duurzaam reizen en onderweg zijn:

 • Vervoer: wij gaan vrijwel altijd met de Nederlandse Spoorwegen of met de OV-fiets naar werk en klanten. Wist je dat de NS op groene stroom rijdt?
 • Slechts een enkele keer reizen we per auto of motor. We zijn wel erg benieuwd naar de volgende generatie electrische voertuigen en ook wanneer deze tweedehands beschikbaar worden.
 • Flesjes water: om de hoeveelheid uitstoot en plastic rommel te verminderen heb je allerlei leuke flesjes die je mee kunt nemen onderweg. Bij ons hebben we een mix van Join The Pipe Amsterdam en Dopper aangeschaft.

 

Hoe ondernemen we 100% klimaatneutraal?

We doorlopen de strategie om duurzaam en maatschappelijk verantwoord in te kopen één keer per jaar en maken dan een plannetje. En kijken dan elk jaar wat er is gelukt.

Daarnaast compenseren we elk jaar onze CO2-uitstoot. We zouden liever geen uitstoot hebben, maar voor nu zitten we met hetzelfde dilemma als iedereen: we rijden bijvoorbeeld weleens in een auto en stoken in de winter ons pandje op.

Dus we hebben ervoor gekozen te compenseren bij Trees for All. Aangezien een boom nog steeds een hele goede technologie is om CO2 vast te leggen. Zolang deze maar blijft staan natuurlijk.

Om het belang van bomen te onderstrepen maakten we ook een mooie animatiereeks. Want het gaat niet alleen om CO2-compensatie, maar ook over tegengaan van bodemerosie, water vast houden en bescherming van biodiversiteit.

We investeerden samen met Trees for All tijd en geld om de functies van de boom in 3 karakters neer te zetten: de Leverancier, de Beschermer en de CO2-compensator.

Hoe hebben we onze voetafdruk gemeten?

We hebben hiervoor de gratis calculator van Klimaatplein en Climate Neutral Group getest en gebruikt. we kwamen uit op

 

Hoe zit het met die verborgen impact?

We compenseren momenteel ongeveer 4x onze uitstoot, omdat er heel veel zaken niet meegenomen konden worden in het berekenen van je voetafdruk. We willen ons het komende jaar verder richten op het in kaart brengen van de verborgen impact.

Door momenteel onze uitstoot 4x te compenseren werken we toe naar de compensatiestrategie die de Correspondent zichzelf heeft gesteld (10x compenseren). Zij proberen kleine en grote bedrijven aan te sporen vrijwillig de sprong te nemen naar een hogere CO2-prijs van 100 euro per ton CO2.

 

Moeten de grote bedrijven niet eerst veranderen?

Ja, uiteindelijk moeten vooral de grote bedrijven veranderen, want dat heeft de meeste impact. Maar elke vorm van verandering – hoe klein dan ook – kan een start zijn voor andere veranderingen.

Zie het als een dominosteen die een andere steen omstoot, die op zijn beurt ook weer een nieuwe steen omstoot. En voor je het weet is het Domino D-day.

We hopen met onze zoektocht naar een duurzamere bedrijfsvoering ook andere zzp’ers en kleine bedrijven te inspireren. Misschien hebben wij in ons eentje geen grote impact op de wereld, maar samen met alle mensen in ons netwerk wél.

Dus doe met ons mee!

Disclaimer:
We delen alle sites die wij nuttig vinden en ook de merken die we inspirerend vinden. We hebben geen enkel aandeel in deze partijen en worden dus ook graag verbeterd als er betere alternatieven zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We sturen je maximaal 4x per jaar een update van onze animaties en blogs.

Contact

Kom eens bij ons op de koffie in Utrecht

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement