Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) als animatiestudio

Hoe kunnen we maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) als animatiestudio? En hoe kunnen we daarbij zoveel mogelijk positieve impact maken? 

Het zijn grote en belangrijke vragen om te stellen. Want het raakt de kern van je bedrijfsvoering en alle keuzes die je maakt. 

Het gaat om onze bedrijfswaarden. De animaties die we maken. En natuurlijk ook om het pand waarin we zitten, de inkopen die we doen, de leveranciers die we hebben… het is alomvattend.

Door onze zoektocht en bevindingen in deze blog te delen hopen we een dominosteentje te zijn die jou een duwtje geeft in MVO of je nu een animatiestudio bent of niet.


Maatschappelijk verantwoord inkopen als animatiestudio

Als een groot bedrijf zijn inkoopbeleid wijzigt heeft dit direct een enorme impact. Maar ook voor kleine bedrijven geldt: elke euro is een duwtje.

Elke euro die je duurzaam en maatschappelijk verantwoord besteedt is een duwtje de goede kant op. En daar proberen we ons steeds bewust van te zijn in onze aankopen. 

Want als je toch inkoopt, waarom dan niet sociaal en maatschappelijk verantwoord?


Onze MVO strategie als animatiestudio

De allerbelangrijkste tip is om gewoon te beginnen.

Door onze mvo doelen vanaf het begin klein te houden konden we snel handelen en voelden we snel resultaat. Dat smaakte naar meer!

Dit was ons stappenplan:

 1. Welke materialen en diensten kopen we al duurzaam in?
 2. Wat is het laaghangend fruit en kunnen we binnen een dag veranderen?
 3. Welke trajecten moeten we uitzetten voor het hooghangende fruit?

We stonden er verbaasd van hoeveel we eigenlijk al goed deden zonder dat we ons er echt bewust van waren. En we stonden er ook verbaasd van hoeveel van het ‘laaghangende fruit’ we al binnen een paar uur konden veranderen. 

Sommige veranderingen duren lang en zijn ingewikkeld.

En soms is er bijna een soort onderzoeksjournalistiek voor nodig om echt te achterhalen wat goede keuzes zijn.

Daarom houden we in deze blog bij welke mvo keuzes we hebben gemaakt als animatiestudio. We hopen dat het je inspireert en wat tijd bespaart!

Disclaimer: we delen bedrijfsnamen en sites die wij nuttig en inspirerend vinden. Mocht je suggesties en verbeteringen hebben, stuur ons dan even een mailtje. We leren graag bij.


Duurzame stappen in huisvesting:

 • Energieleverancier: we zijn overgestapt naar Pure Energie, die al vele jaren een 10 scoort in de duurzame lijstjes. Check hier hoe jouw leverancier het doet. Leuk weetje: leveranciers die het cijfer 10 hebben investeren hun opbrengsten in nieuwe projecten die investeren in duurzame energie opwekking. Cirkeltje rond!
 • GWL: onze werklocatie De Schaverij is niet gebouwd op een groen energielabel. Helaas zijn we geen pandeigenaar. Dus proberen we de pandeigenaar te overtuigen van maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie en ondertussen te doen waar we wèl invloed op hebben: het thermostaat goed instellen, de CV ketel jaarlijks checken, tochtstrips aanbrengen, radiator folie plaatsen, waterbesparende douchekop en waterkranen installeren. Kijk voor inspiratie ook eens op dit blog van HIER.
 • Licht: momenteel worden één voor één de lampen bij ons op werk vervangen voor LED. Het schijnt het duurzaamste te zijn om deze te vervangen als de oude lamp kapot gaat.
 • Afvalscheiding: we scheiden zoveel mogelijk ons papier / plastic / batterijen / glas / overig vuilnis. Weet je niet zeker wat in welke bak moet? Check de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
 • Meubulair: onze bureaus zijn tweedehands gekocht of gemaakt door de meubelmakers bij ons in het pand. Aanrader als je een mooie tafel of kast zoekt!

Duurzaam inkopen op kantoor:

 • Bankzaken: al vanaf de start zitten we goed bij de Triodos Bank. Op eerlijkegeldwijzer.nl kun je kijken hoe jouw bank het doet. Overstappen doe je met de Overstap Service.
 • Vegetarische lunch: onze lunch wordt vegetarisch ingekocht. Momenteel bestellen we bij de Jumbo, die op kantoortijden rijdt en ook af en toe langsrijden in een elektrische wagen. Goed bezig!
 • Koffie & Thee: na een heerlijk onderzoek met allerlei test koffietjes en theetjes kwamen we uit op Hesselink Koffie en Peeze. Ze staan bovenaan in RankaBrand. Ook bestellen we thuis koffie via Moyee, die zich richten op fairtrade in de hele keten.
 • Koffiefilters: we gebruiken ongebleekte koffiefilters van Perfekt. Buiten de spelling, lijkt dit ons helemaal perfect.
 • Schoonmaakmiddelen: het blijkt dat chemische middelen slecht voor je gezondheid zijn, dus niet fijn voor een schoonmaker zelf.  Er zijn genoeg betaalbare alternatieven: wij bestellen onze handzeep en schoonmaakmiddelen bij Ecover, Seventh Generation en Frosch. Ook zijn we fan van Toilettapes, die je eenvoudig in je toilet kunt hangen. Ruikt heerlijk!
 • Koelkast/vriezer: we hebben onze koelkast en vriezer vervangen. We lazen namelijk dat A+ het slechtste (!) label op de markt is en die van ons was zeker C of D. Tip van Milieu Centraal: geef je oude koelkast niet weg, maar lever hem gescheiden in. Het is beter als deze niet meer gebruikt worden.
 • Wc-papier: we bestellen momenteel bij The Good Roll. Vrolijk en boomvriendelijk je billen afvegen! Overigens zijn de rollen ook zonder kleurrijke wrap te bestellen. Bonuspunten: ze gebruiken 50% van hun winst voor de bouw van toiletten in Afrika via Simavi.
  kleurrijke rollen wc papier uit doos
 • Printer: we hebben een Brother laserprinter voor zwart-wit en een plotter voor kleur. We delen de plotter met andere mensen uit het pand, zodat zij geen printer hoeven te kopen. 
 • Inkt: we bestellen via Print Duurzaam, waar we achterkwamen door Klooker NL.
 • Papier: heel wat papier heeft het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk (verantwoord beheerd bos). Als je nog een stapje extra wilt doen, kijk dan eens bij Paperwise. Zij maken papier en karton van landbouwafval, nog duurzamer!


Duurzaam reizen en onderweg zijn:

 • Vervoer: wij reizen graag met de Nederlandse Spoorwegen en de OV-fiets. Wist je al dat de NS op groene stroom rijdt?
 • I.v.m. snelheid en bereikbaarheid van bepaalde plekken reizen we ook per auto. Hiervan houden we de kilometers bij en die compenseren we elk jaar in tienvoud. Zie het kopje over onze voetafdruk hieronder.
 • Flesjes water: om de hoeveelheid uitstoot en plastic rommel te verminderen heb je allerlei leuke flesjes die je mee kunt nemen onderweg. Bij ons hebben we een mix van Join The Pipe en Dopper aangeschaft.

100% klimaatneutraal ondernemen als animatiestudio

Elk jaar doorlopen we ons stappenplan om duurzaam en maatschappelijk verantwoord in te kopen.

We zouden liever helemaal geen uitstoot hebben, maar voor nu zitten we met hetzelfde dilemma als iedereen: we rijden bijvoorbeeld weleens in een auto en stoken in de winter ons pandje op gas.


CO2 uitstoot berekenen

Om onze uitstoot te berekenen hebben we de gratis calculator van Klimaatplein en Climate Neutral Group gebruikt. We kwamen uit op ongeveer 1,4 ton per jaar.

Gas electriciteit auto met de CO2 uitstoot in ton - mvo animatiestudio

Gezien onze werkzaamheden elk jaar vrijwel gelijk zijn, is dit een getal waarmee we konden gaan rekenen.


De verborgen impact meenemen in je berekening

Voor onze tijd tot en met 2017 hebben we in één keer 10 ton afgelost. 

Vanaf 2018 maakten we een groter bedrag vrij en compenseerden tien keer onze uitstoot na een animaties.

De denkwijze achter deze berekening is dat calculatoren vrijwel alleen gaan over GWL, benzine en vliegreizen, niet over computers, servers, voedsel enzovoorts.

Daarmee laten ze een vrij groot deel van je voetafdruk buiten beschouwing – de verborgen impact zoals Babette Porcelein het heeft genoemd.


CO2 uitstoot compenseren

Wij hebben ervoor gekozen om onze uitstoot te compenseren via Trees for All. We planten bomen in binnen en buitenland en beschermen het bos door middel van certificaten. 

We bouwen samen met onze opdrachtgevers gestaag aan ons Baardbos 🙂

Beeld van bos vol met baarden - mvo animatiestudio

Omdat we wilden uitzoeken wat precies het belang van bomen planten is kwamen we in contact met de organisatie van Trees for All.

Het bleek de start te zijn van een mooie animatiereeks over het belang van bomen.

Want bomen planten gaat niet alleen om CO2-compensatie. Ze zijn belangrijk voor onze zuurstof, veiligheid en economie!

Daarom investeerden we samen met Trees for All in drie animaties: de boom als leverancier, beschermer en de CO2-compensator.


Biodiversiteit ondersteunen als animatiestudio

Voor ons is biodiversiteit een nieuw thema om ons intensiever mee bezig te gaan houden.

 • De gemeente heeft een geveltuintje aangelegd voor ons pand. Zo’n tuintje kun je in veel gemeenten gratis aanvragen! Voor de gemeente Utrecht kun je hier terecht.
 • Ons geluk: ons gebied is onder handen genomen door ’t Hof van Cartesius. Ze hebben groenstroken met verschillende plantensoorten aangebracht, waaronder eentje voor ons pand. 
 • Op ons dak hebben we samen met De Dakdokters gekeken of we een groen dak konden laten aanleggen. Echter was de constructie niet sterk genoeg om het gewicht te houden.
 • Er is een interessante ontwikkeling gaande met partijen die eigen grond kopen om nieuwe natuur te maken. We hebben gedoneerd aan het Veerhuis, Utrechts Landschap, Land van Ons en volgen BuyWorld.
 • We doneren sinds 2020 jaarlijks aan Just Diggit. Zij maken gedegradeerde gebieden weer groen. Andere interessante partijen of acties zijn 1000ha en Meerbomennu.
 • We hebben gedoneerd aan Stop Ecocide, die bezig zijn om de wet te veranderen zodat beschadiging en vernietiging van ecosystem bestraft kan worden. Het geven van rechten aan natuur is upcoming, we volgen ook ‘Maas in de Wet‘ en Ambassade van de Noordzee.
 • We willen het behoud van bijen structureel ondersteunen, want ze zijn essentieel voor ons ecosysteem. We sponseren/doneren afwisselend aan Honey Highway, Wellbeeing, Beeserieus, Pollinators en BEE Foundation. Bij BeeSerious krijg je ook een grappig certificaat: 

beardqueen adoptie bijenkoningin
Sociaal ondernemen als animatiestudio

Op sociaal gebied proberen we ook ons steentje bij te dragen:

 • We doneren aan het Leger des Heils. Je kent ze van het inzamelen van kleding, maar ze doen zoveel meer.
 • Aan Sheltersuit, die een soort thermopakken maakt voor daklozen in Nederland en het buitenland.
 • Avaaz, die heel veel verschillende acties ondernemen voor mens en milieu.
 • En we doneren aan De Turnclub. De maatschappij in beweging krijgen met verbeelding en inspiratie!

Samenwerken aan MVO doelen

We willen graag samenwerken aan duurzame en maatschappelijke doelen. Daarom zijn we partner, lid of fan van:

 • MVO Nederland, een bedrijvennetwerk van duurzame ondernemers.
 • Climate Cleanup, die zich inzetten voor samenwerking om CO2 uit de oceaan en lucht te halen.
 • Happy Planet Professionals, een beweging van maatschappelijk bewuste professionals en kleine bedrijven die willen bijdragen aan een betere wereld.
 • Maatschapwij, die positief nieuws verspreiden o.a. door middel van een hele fijne nieuwsbrief.
 • Klimaatgesprekken, die met 6-delige workshops bewustwording in heel Nederland verspreiden. Aanrader!
 • Grootouders voor het Klimaat, ook al zijn wij nog lang geen grootouder, steunen wij deze generatie in hun missie!
 • Nudge, die bottom-up initiatieve ondersteunen die de wereld beter maken.
 • Extinction Rebellion, die door dapper vreedzaam protest allerlei issues op de agenda zetten. We maakten voor hen een animatie over Burgerberaad:


Doe mee met maatschappelijk verantwoord domino!

We hopen met onze zoektocht naar een duurzamere bedrijfsvoering ook andere zzp’ers, kleine en grote bedrijven te inspireren. Misschien hebben wij alleen geen grote impact op de wereld, maar samen met alle mensen in ons netwerk wél.

Zie jezelf als een dominosteentje dat een ander steentje aantikt en omstoot. Dat steentje stoot op zijn beurt ook weer een nieuwe steen om.

Wie stoot jij aan?

Hand stoot mensen om die elkaar weer aanstoten in gedragsverandering

Samenwerken met een mvo animatiestudio?

We zetten zetten ons graag in voor animaties over klimaatverandering. klimaatadaptatie en de energietransitie.

Benieuwd naar onze werkwijze? Mail naar ted@creativebeards.com

Updates van onze animaties en communicatietips ontvangen?

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek

+31 6 18 16 72 99

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement.
Algemene Voorwaarden.