Hoe kies je een goede voice-over voor je animatie of bedrijfsfilm?

Als je een bedrijfsfilm of animatie laat maken is een goed verhaal erg belangrijk. Maar welke voice-over of stemacteur de tekst inspreekt natuurlijk ook!

De vraag of iemand een goede stem heeft is heel subjectief. De ene vindt een energieke vrouwenstem goed in de oren klinken en de andere juist een rustige mannenstem. En dat verschilt ook weer per boodschap.

Dus, hoe kun je een goede voice-over keuze maken voor jouw animatie of bedrijfsfilm?

Luister naar potentiële voice-over stemmen vanuit je doelgroep.

Je maakt de video of animatie voor een specifieke doelgroep. Niet voor jezelf, alhoewel je wellicht ook tot de doelgroep behoort.

Denken vanuit de doelgroep is in het gehele proces van het maken van een goede bedrijfsfilm of animatie erg belangrijk. Dus ook bij het kiezen van een geschikte voice-over of stemacteur.

Kies dus een stem waar de kijker zichzelf in kan herkennen. Een stem die vertrouwd klinkt. Of juist de kijker uitdaagt om actie te ondernemen. Een stem waardoor de doelgroep op een bepaalde manier hooked blijft om de film te blijven kijken.

Stel daarom jezelf altijd deze vraag: ‘spreekt deze voice-over de doelgroep aan?’. Deze vraag kan ervoor zorgen dat je smaakoverstijgend gaat luisteren en dus uiteindelijk voor de animatie of video een andere voorkeur krijgt dan je eigen smaak.

Als we vanuit Creative Beards een voice-over voorstel doen van een aantal stemmen houden we altijd rekening met de doelgroep. In deze voorselectie zitten dus al kwaliteitsstemmen, waarvan wij denken dat er een goede animatie uit zal komen.

 

Maak de keuze voor een voice-over niet alleen.

Wij adviseren om een aantal mensen naar de verschillende voice-overs te laten luisteren. En hier allemaal individueel een top 2 of 3 van te maken.

Op die manier komt er vaak een logische voorkeur naar boven drijven. En zo niet, dan is het een goed startpunt voor een inhoudelijk gesprek over het gevoel dat iedereen bij een stem heeft.

Belangrijk is dus om afzonderlijk van elkaar naar de stemmen te luisteren. Op die manier kun je elkaar niet onbewust beïnvloeden en heb je dus meer kans om samen de meest geschikte voice-over te kiezen.

Beeld van microfoon en geluidsgolven

 

 

Hoe kun je inschatten of een voice-over de juiste tone-of-voice heeft?

In de praktijk is het soms moeilijk om een voice-over keuze te maken door de verstrekte demo. De voice-over of stemacteur leest nog niet de tekst van jouw organisatie of bedrijf voor, maar teksten en reclame-uitingen van andere bedrijven.

Probeer door die reclames en andere boodschappen heen te luisteren. Het gaat er in beginsel vooral om of een stem fijn in de oren klinkt. Heeft de stem potentieel om jouw doelgroep te bereiken?

Voice-overs laten in hun demo’s vaak ook verschillende tone-of-voices horen. Sommige daarvan zullen je aanspreken en andere niet. Bedenk dan altijd dat ze erin getraind zijn om naar een bepaalde instructie in te spreken.

Als wij een voice-over laten inspreken sturen we altijd nog een extra briefing mee. Door bijvoorbeeld de woorden ‘warm, sympathiek en ingeleefd’ als briefing mee te geven, kan de stemacteur zich specifiek richten op die tone-of-voice.Een overzicht met een schuifsysteem om voice-over instructie te geven tone-of-voice

Is het beter om mannelijke of vrouwelijke voice-over te kiezen?

Wij selecteren vrijwel altijd een aantal mannenstemmen en vrouwenstemmen in ons voice-over voorstel naar de klant. De reden hiervoor is dat er soms op voorhand een voorkeur voor gender is, maar na het luisteren er toch een andere keuze wordt gemaakt.

Wat zegt de psychologie?

Over het algemeen wordt een lage mannenstem geassocieerd met autoriteit, kracht, competentie en vertrouwen. Een vrouwenstem wordt vaker aantrekkelijk, vriendelijk, sympathiek en geruststellend ervaren. Echter zijn hier een heleboel uitzonderingen op. Denk aan een hoge mannenstem die juist grappig klinkt. Of een overtuigende lage vrouwenstem.

Bij specifieke ‘mannenproducten’ is het vaak beter om een man als voice-over te hebben en bij ‘vrouwenproducten’ een vrouw. Maar.. juist in die sectoren val je soms enorm op door het andere geslacht te kiezen. Wat dacht je van een mooie vrouwenstem die een scheerapparaat aanraadt, omdat ze de huid van haar man zo lekker zacht geworden vindt?

 

Is het slim om een regionale voice-over te kiezen?

Kan zeker slim zijn! Wanneer je een animatie of video maakt voor een lokale doelgroep, kan een voice-over met een accent uit de regio de doelgroep extra aanspreken. Mensen luisteren beter naar iemand die klinkt zoals ze zelf klinken.

Kijk bijvoorbeeld eens deze film voor de Gemeente Rotterdam die we hebben laten inspreken door Dave von Raven met onvervalst Rotterdams accent:

Aan de voice-overs die wij opnemen in onze databank vragen we altijd of ze een bepaald accent kunnen. Getrainde voice-overs kunnen dat accent aan en uit zetten. In elke regio is dus wel een geschikte stem te vinden

 

Zelf inspreken of een professionele voice-over?

Het voordeel van een professionele voice-over is dat zij teksten voordragen als beroep. Het kiezen van de juiste intonatie, het in goede mate benadrukken van de juiste woorden en het brengen van een tekst met gevoel is een kwestie van ervaring en talent.

Maar het voordeel van een stem uit de organisatie zelf, is dat deze vaak meer verbinding met het verhaal en onderwerp hebben. Een stem uit de eigen organisatie is uniek en zal niet 123 voorbij komen in een andere film of animatie. Zelf inspreken kan dus zorgen voor een authentieke video of animatie.

Luister maar eens naar deze voice-over voor de animatie voor de KNLTB Meer mensen, meer laten tennissen:

 

Als je zelf de voice-over inspreekt, ga dan altijd naar een professionele studio om dit op te nemen. Want niks is zo erg als een haperende voice-over met slecht geluid.

Ongetrainde stemmen begeleiden we altijd 1 op 1 in een professionele opnamestudio. Op die manier kunnen we ze optimaal regisseren voor de juiste tone-of-voice en heb je de audiokwaliteit die je wilt.

Voor de animatievideo voor CultuurSchakel namen we maar liefst 6 stemmen op uit de eigen organisatie. Door de juiste regie, technische begeleiding en een goede edit klinkt dat uiteindelijk zo:

De focus bij het begeleiden van een ongetrainde voice-over in de studio ligt niet op perfectie, maar op geloofwaardigheid en inleving.

Dit hoor je goed terug in de film ‘Wat is dementie’ voor Alzheimer Nederland:

En natuurlijk bonuspunten als de stem bij de doelgroep een bepaalde ‘gravitas’ heeft.

Voor de video Rabobank – Voedsel Verbindt Amsterdam sprak een echte boer de video in. Het ‘accent’ zorgt onbewust meteen voor een wat extra lading en geloofwaardigheid:

Diezelfde gravitas kan worden bereikt als de voice-over tot de doelgroep zelf behoort.

Voor de film 4 inzichten over trainerschap voor de allerjongste jeugd voor NOC*NSF lieten we een jeudtrainer de animatie inspreken.

Dit zorgt meteen voor herkenbaarheid en vertrouwen bij de doelgroep trainers, want de voice-over is één van henzelf en weet waar hij het over heeft:

Voor het 200banenplan lieten we een echte jongerenwerker de video inspreken.

Je hoort de eerlijkheid en liefde voor het vak goed terug in de opname. En daarmee een grotere kans dat het de doelgroep jongeren ook zal aanspreken:

Kortom, denk eens na of er iemand binnen de organisatie is die een prettige vertelstem heeft. Wie weet heb je een parel van een stem bij je op de werkvloer zitten.

Het kan zorgen voor een bijzondere animatie of bedrijfsfilm.

 

Een bekende Nederlander als voice-over?

Te gek! Want een bekende Nederlander kan zeker zorgen voor extra bereik bij de doelgroep. Mensen luisteren langer naar een stem die bekend klinkt en ze al een ‘band’ mee hebben.

Maar.. er hangt vaak ook wel prijskaartje aan als je een bekende Nederlander voor je animatie of bedrijfsfilm wilt vragen. Er zijn natuurlijk verschillen in prijs tussen de semi-bekenden en superbekenden, maar over het algemeen zijn de kosten hoger dan bij een reguliere onbekendere voice-over of stemacteur.

We hebben ervaring met de opname van diverse bekende Nederlanders. De opname gaat in principe hetzelfde als bij onervaren voice-overs, waarbij we ze 1 op 1 in een professionele opnamestudio regisseren.

Quiztime! Herken jij al deze stemmen?

 

 

Ok, deze is een makkie:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek!

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement