8 tips om je Youtube film of video te verspreiden en promoten in 2019

Het belangrijkste startpunt om je Youtube film of video te verspreiden en te promoten is een goede upload. Ja, we weten het, dit is een open deur.

Maar we zien het vaak genoeg mis gaan. Films die geupload worden met de bestandsnaam, met omschrijvingen als Versie 2 10-2-2018_NL ondertiteling voor online gebruik. Best prima als bestandsnaam, maar als Youtube titel?

In deze blog zetten we alle open deuren nog wijder open. En natuurlijk ook een aantal deuren die op een kier staan of simpelweg potdicht.

We geven je 8 tips om jouw Youtube film of video optimaal te verspreiden en te promoten.

 

1. Selecteer een aantrekkelijk miniatuur beeld voor je video.

Waarom is dit zo belangrijk? Het miniatuur beeld verschijnt als enige beeld in de zoekresultaten. En mensen die zoeken hebben weinig tijd en klikken vaak instinctief op een beeld dat ze aanspreekt.

miniatuur upload alzheimer nederland wat is dementie

Als je je film upload geeft Youtube altijd drie opties. Soms zit hier een bruikbaar beeld bij, vaker niet. Gebruik dan de optie ‘aangepaste miniatuur’. Wij leveren standaard een aantal filmbeelden aan die je hiervoor kunt gebruiken.

Het kan zijn dat je in jouw Youtube Creator nog geen miniatuur ziet staan. In dat geval moet je je account nog even verifiëren.

 

2. Besteed tijd aan een goede titel voor je film.

Youtube is na Google de grootste zoekmachine in de wereld. En Youtube wil net als Google haar gebruikers relevante content bieden. Dus als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘wat is dementie‘, dan wil diegene ook resultaten krijgen waarin er uitleg wordt gegeven over dementie.

Allereerst zal Youtube relevantie in de titel zoeken. Dus is het natuurlijk goed om hier de titel van de film op te nemen. En wellicht de naam van je organisatie. Of enkele andere belangrijke woorden die in de video voorkomen.

Hoe weet je wat een goed zoekwoord is? Als je begint te schrijven in de zoekbalk van Youtube, maakt Youtube het zelf voor je af:

zoekresultaten Youtube wat is dementie

Dit zijn allemaal resultaten die er niet voor niks in staan. Daar hebben al veel andere mensen op gezocht en zullen in de toekomst ook weer mensen op zoeken. Op basis van deze korte zoektocht zou dit een goede titel zijn voor de animatiefilm over dementie:

achterkant youtube creator invoeren titel

Zoals je ziet zijn er 66/100 tekens ingevuld. Je zou dus nog verder kunnen gaan en ‘Lewy Body dementie’ of ‘Vasculaire dementie’ kunnen opnemen, zoals uit het zoekvoorstel van Youtube komt. Maar de film gaat daar eigenlijk niet over.

Dus als iemand daar op zoekt, zal diegene wellicht teleurgesteld zijn in de film en snel wegklikken. Youtube registreert het gedrag van die gebruiker en zal jouw video lager zetten in de ranking als dit vaker gebeurt bij verschillende personen. Want jouw film is minder relevant dan gedacht.

Overdrijf dus niet in je titel. Schrijf slim naar de zoektermen die Youtube je geeft, maar hou mensen niet voor de gek dat je film over iets gaat waar het niet over gaat.

 

3. Schrijf een verhaaltje in de beschrijving van je film.

De tweede plek waar Youtube zoekt naar de relevantie van jouw film is de beschrijving. Laat dit veld dus niet leeg, maar vul iets in. We zien soms dat hier vrijwel niks staat ingevuld en dit is gewoon zonde, want het kost je maar 5 minuten werk.

Schrijf een kort verhaaltje over jouw video. Bijvoorbeeld het herhalen van de titel van de film in een net iets andere woordvolgorde. Probeer in de eerste alinea de belangrijkste woorden nog een keer te herhalen.

beschrijving van film alzheimer nederland in youtube creator

En zet daaronder een link neer waar mensen heen kunnen na het kijken van de film. Of partijen met wie je hebt samengewerkt om de film of animatie te maken. Wij waarderen het altijd enorm als iemand dit doet.

Zorg altijd dat je het hele adres vermeld, dus bijvoorbeeld https://www.creativebeards.com. Op die manier wordt het meteen een hyperlink waar een kijker direct op kan klikken.

Moet je een lange of een korte tekst in de beschrijving zetten?

In principe is langer beter, want dan staan er meer woorden in. Zoals je wellicht in het voorbeeldplaatje ziet heb je maar liefst 5000 tekens tot je beschikking. Je kunt een heel epistel schrijven als je wilt.

Des te langer en relevanter je verhaal in de beschrijving, des te beter het beeld wordt dat Youtube krijgt over de video. Zie het als een gesprek met een persoon, waarbij je uitlegt wat er ongeveer in de video gebeurt en hoe je tot de video gekomen bent, zonder dat je de video laat zien.

We snappen ook dat je niet de hele dag bezig wilt zijn met een Youtube beschrijving. Als je weinig tijd hebt, kun je bijvoorbeeld de tekst uit het bericht gebruiken dat je ook in je nieuwsbrief of op andere social media gebruikt. Of kopieer desnoods de hele filmtekst in de beschrijving.

If it works, it works.

 

4. Vul relevante tags in voor je video.

Ook al wordt er over het nut van tags gediscussieerd; Youtube zet ze er niet voor niks als optie bij. Als je niks invult doet het niks, dus wij raden aan om ook hier iets in te vullen.

Vul gewoon eens uit de losse pols een stuk of 10 tags in. Bijvoorbeeld de naam van je organisatie. Woorden uit de titel van je video. Of het thema van de film. Het is geen hogere wiskunde.

Als je wat meer tijd hebt kun je ook op zoek gaan naar long-tail tags. Dit zijn langere zoekwoorden. Niet echt zoekwoorden waar je zo 123 op komt, maar dus wel termen die veel andere mensen gebruiken bij hun zoektocht naar filmpjes.

Hoe je die kunt vinden? Doe weer een korte zoektocht in de zoekbalk van Youtube en gebruik de resultaten die je relevant lijken. In dit geval zouden we bijvoorbeeld ‘vormen van dementie’ en ‘lewy body dementie’, omdat deze kort aangestipt worden in de film ‘wat is dementie?’ 

tags keywords en zoektermijn lijst youtube upload

Youtube gebruikt dit soort tags om je video te categoriseren. Om de relatie van jou video met andere video’s in te schatten. Daardoor – en door vele andere factoren – belanden video’s bijvoorbeeld in de lijst met suggesties in derechterkolom

 

5. Upload je film met hard-coded ondertiteling.

Jammer, maar waar: steeds meer mensen kijken filmpjes zonder geluid. Denk aan iemand die met zijn mobieltje in een stiltecoupé zit. Op dat soort momenten krijgt iemand van een film zonder ondertiteling weinig mee van het verhaal.

Youtube ondertiteld zelf ook. Maar de kijker moet dit actief aanzetten. En het is lang niet zo mooi en goed als wanneer je het hard-coded laat doen in de video zelf. Youtube gokt een beetje wat de woorden zijn en wanneer ze in beeld moeten komen. Hard-coded ondertiteling kijkt een stuk fijner.

twee vergelijkingen met ondertiteling hard-coded en youtube zelf

Om een ondertiteling goed hard-coded erin te zetten heb je per minuut animatie of film wel een uur tijd nodig. Maar als je je bedenkt dat we in statistieken zien dat soms wel tot 80% zonder geluid kijkt, is dat de investering meer dan waard.

 

6. Geef je film een duwtje zodra je ‘m openbaar zet.

Het is belangrijk om te weten dat Youtube in feite een algoritme is. Dit algoritme ranked jouw video in korte tijd op z’n waarde. Inschattingen lopen uit van de eerste 24 uur tot aan 7 dagen. 

Als je dus iets op Youtube zet en je stuurt er niemand naar toe, dan zal het algoritme denken dat jouw film niet de moeite waard is. En krijg je een lagere ranking. Je video komt minder hoog in de zoekresultaten en wordt minder snel in de rechterkolom als suggestie weergegeven.

Op die manier kan die video waar je zo lang aan hebt gewerkt zomaar naar de coulissen verdwijnen. Het algoritme besluit simpelweg dat het niet relevant is voor de gebruikers van Youtube.

Gebruik het algoritme van Youtube in je voordeel. Zorg vanaf het moment dat je video openbaar staat direct voor kijkers. Daarmee geef je het algorimte een seintje dat jouw film interessant is.

overzicht van mogelijke promotie activiteiten naar youtube upload

En dat is niet heel ingewikkeld. Een Youtube-linkje delen heb je zo gedaan. Een hele effectieve methode is om meteen een nieuwsbrief te sturen met de link naar de film, nadat je de film openbaar hebt gezet.

Verspreid de link via Whatsapp groepen. Schrijf erover op een relevant forum. En denk ook aan kleine dingen die over langere tijd effect hebben, zoals het embedden van de film op je website, op je LinkedIn account of in de handtekening van je mail.

Of laat de link in de handtekening zetten van alle 500 medewerkers van je bedrijf. Grote kans dat je film een keer bekeken wordt tijdens al die mailsessies die we met elkaar hebben.

 

7. Duik eens in de statistieken van je film.

Als je film een tijdje online staat is het interessant om eens in de statistieken te kijken. Al is het maar om ervan te leren voor de volgende keer.

Als je ingelogd bent in je Youtube account kun je bij je Kanaalcijfers bijvoorbeeld zien wat de loyaliteit van je kijkers is voor een specifieke video.

Bij een korte video is die loyaliteit vaak hoger dan bij een langere video. Maar langere video’s kunnen het ook erg goed doen op Youtube. Zolang het maar interessant blijft.

Waarom zijn dit soort statistieken belangrijk?

Youtube richt zich sterk op watch time, maar ook commentssubscribers en shares tellen mee. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat Youtube in de gaten houdt of mensen je video wel leuk vinden.

Dus eigenlijk bepaald niet Youtube, maar wij met z’n allen de waarde van een video. Het Youtube algoritme registreert alleen wat er gebeurt en gebruikt zijn big data om steeds weer de beste video te serveren aan de kijkers.

Als kijkers snel wegklikken of hele delen skippen dan zakt je video in de ranking. Maar als ze je video blijven kijken, de video liken en misschien zelfs een comment achterlaten, dan stijg je.

Op Youtube is dit heel belangrijk, want video’s kunnen op die manier heel lang blijven rond circuleren. En de grote broer Google laat ook steeds vaker video suggesties zien als zoekresultaat. 

Het heeft op Youtube dus geen zin om heel veel video’s te maken van slechte kwaliteit. Die eindigen allemaal in de kelder. Focus je dus op het maken van een paar goede video’s. Verbeter die desnoods elk jaar. En zorg dat je alles uit de kast haalt om die hoog in de rankings te krijgen.

 

8. Vergelijk de resultaten van je film op verschillende social media eerlijk met elkaar.

Youtube rekent pas een view mee als je film 30 seconden is bekeken. Andere social media – zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter – rekenen vaak een view al na 3 seconden. De views bij Youtube zijn daardoor kwalitatief beter te noemen.

Soms raken mensen hiervan in de war, omdat Facebook statistisch meer views geeft en daardoor beter lijkt. Maar de vraag is: heb je liever 5000 views van 3 seconden of 500 views van 30 seconden?

De 500 kijkers bij Youtube hebben veel meer van je film meegekregen dan de 5000 half door-scrollende Facebook gebruikers die maar liefst 3 seconden stil staan bij een filmpje. Dit is een beetje gechargeerd natuurlijk, maar je snapt het idee.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek!

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement