In welke stijl wil jij je animatie laten maken?

Wil je een animatie laten maken en ben je op zoek naar een geschikte stijl?

Belangrijk is om te kijken welke vorm animatie het beste past bij jouw organisatie, boodschap en doel.

In deze blog zetten we 11 verschillende 2D animatie stijlen voor je op een rijtje.


Snelle indruk: welke stijl animatie laten maken

Als je een snelle indruk wilt krijgen in welke verschillende stijlen je een animatie kunt laten maken, kijk dan eens naar onze stijlcatalogus.


1. Iconische animatiestijl

Bij een iconische animatiestijl wordt gewerkt met iconen en iconische karakters. Het wordt ook wel infographics animatie genoemd.

Deze vorm is goed geschikt om je logo of huisstijl door te vertalen naar animatie, zoals we voor Nederland CO2 Neutraal hebben gedaan:


Ook kun je in deze stijl landschappen en overzichten creëren. Bekijk deze animatiefilm over Snelfietsroutes voor de Provincie Noord-Brabant:


2. Isometrische animatie (2,5 D animatie)

Bij een isometrische animatiestijl zie je een 2D design vanuit een ‘schuin’ perspectief. Je krijgt daardoor een 3D gevoel, maar het is 2D.

Voor sommige onderwerpen is een dwarsdoorsnede nodig met isometrisch perspectief, zoals bijvoorbeeld voor de video over Grondwaterbescherming voor de Provincie Noord-Brabant:


Ook kunnen bepaalde technische animaties vragen om een isometrisch perspectief, zoals deze explanimation over industrieel, flexibel en demontabel (IFD) bouwen:


3. Lijnanimatie

Bij een lijnanimatie wordt beeld gecreëerd door bewegende lijnen.

Je kunt vormgeving geheel opbouwen uit lijnen. Voor de KNLTB maakten we op basis van hun logo deze lijnanimatie:


Je kunt lijnen ook heel goed als chronologische opbouw gebruiken, zoals we deden voor deze uitleganimatie voor Groene Grachten:


4. Illustratieve animatiestijl

Een illustratieve animatie kent een vormgeving met een handgemaakt, menselijk gevoel.

Voor Alzheimer Nederland maakten we een uitleganimatie over dementie, waarbij karakters en situaties menselijk worden getoond:


En in deze animatiefilm voor LKCA is alles net wat minder strak, net als kunst en cultuur niet binnen de lijntjes is. Je ziet kleine vlekjes, bobbelige lijnen en meer details:


5. Digitaal getekende animatiestijl

Een digitaal getekende animatie wordt getekend op de computer en deels live opgenomen van het scherm.

In cartoons en tekeningen kunnen we situaties goed vatten en karakters emoties meegeven, zoals we deden voor NCJ over early life stress:


Dit type animatie leent zich ook goed voor het vriendelijk uitleggen van transities en veranderingen, zoals deze uitleganimatie voor de Gemeente Laren over het omgaan met extreem weer:


6. Live getekende animatie en whiteboard animatie

In deze animatiestijl versnellen we de tekeningen die een cartoonist of tekenaar live maakt op papier of whiteboard.

Het leuke is natuurlijk dat je letterlijk mee kunt kijken over de schouders van de tekenaar, waardoor het langer interessant blijft. Het is daarmee goed geschikt om een langer verhaal te vertellen:


Ook kun je in deze stijl werken met verschillende kleuren stiften en achtergrond, zoals we deden voor de Rabobank Enschede Haaksbergen:


7. Fotografische animatiestijl

In een fotografische animatiestijl zijn foto’s een belangrijk component om het verhaal te vertellen.

In deze vorm kun je goed laten zien hoe iets er in het echt uit ziet, bijvoorbeeld deze animatie over het landschap Schokland:


Bij sommige organisaties is er ook een sterke beeldbank met foto’s aanwezig, waardoor de video een persoonlijke sfeer krijgt, zoals bij de Johan Cruyff Foundation:


8. Stop-motion animatie

In een stop-motion animatiestijl maak je foto’s die je op 12 frames per seconde afspeelt. Normaal gesproken is een film 24 of 25 frames per seconde. De helft minder frames zorgt voor een leuk speels effect.

Voor de Provincie Noord-Brabant maakten we een uitleganimatie over de Provinciale Staten, waarbij een jonge doelgroep bereikt moest worden voor een relatief ‘saai’ onderwerp:


Je kunt met een stop-motion animatie op een magische manier hele werelden laten ontstaan, zoals we deden voor Urgenda over Duurzame Oppervlakte Exploitatie:


9. Typografische animatiestijl

Een typografische animatie heeft als uitgangspunt dat je animeert met lettertypes.

Het werkt bijvoorbeeld goed als een merk veel met typografie doet. Voor GET IT DONE maakten we een uitleganimatie vanuit hun typografische huisstijl:


Het leuke van een typografische animatie is dat je met typografie ook beleving en emoties kunt laten zien. Bekijk daarvoor deze animatiefilm voor Headroom:


10. Cel animatie

In cel animatie wordt elk frame apart geïllustreerd of getekend, denk aan de ouderwetse Disney films. Ook wel frame by frame animatie genoemd.

Voor Utrecht maakten we deze city marketing video waarbij we live-action combineerden met veel cel animatie:


Een andere vorm van cel animatie is rotoscoping, waarbij je live-action beeld overtrekt en laat animeren. Daarmee kun je bijvoorbeeld mensen of handelingen vloeiend laten animeren:


11. Mixed-media animatie

In een mixed-media animatie worden allerlei stijlen met elkaar gecombineerd. Dit kan een spannende en afwisselende animatie opleveren.

Voor CultuurSchakel was het logisch om in verschillende stijlen te werken, zodat de verschillende disciplines langskomen:


In deze animatie voor Ouders van Waarde combineren we live tekeningen met stop-motion en illustratieve animatie, wat een leuk speels effect opleverde:


Welke stijl animatie wil je laten maken?

Zoals je hebt gezien zijn er genoeg stijlen animatie. En ook binnen die stijlen heb je weer allerlei keuzes.

We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Mail naar Ted via ted@creativebeards.com.

Of bekijk meer van ons portfolio.

Updates van onze animaties en communicatietips ontvangen?

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek

+31 6 18 16 72 99

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement