Specificaties animatie, afbeeldingen en drukwerk

Ben jij op zoek naar specificaties voor het maken van animatie, film, drukwerk of social media uitingen?

Wij zochten geregeld op verschillende plekken naar deze informatie en hebben alles op een rijtje gezet.


Specificaties animatie, film en video

Animatie, film en video kun je in allerlei bestandstypes en formaten maken. Wij bespreken de meest gebruikelijke.

Bestandstype animatie en film

Wij leveren standaard MP4 aan als we een animatiefilm maken. De reden daarvoor is dat MP4 een licht bestand is met goede kwaliteit, en dat dit op vrijwel alle type computers vloeiend loopt. Een MP4 is niet als transparante laag in te zetten.

In sommige gevallen leveren we ook andere bestanden aan zoals MOV (Prores). Bijvoorbeeld als een animatie binnen een video wordt gebruikt en je geen kwaliteitsverlies wilt in de overdracht. Of als je video wilt aanleveren als transparante laag, die over een andere video gelegd kan worden.

Verder is een geliefd bestandsformaat tegenwoordig natuurlijk de GIF. Dit is een bestand zonder geluid, bijvoorbeeld handig voor een nieuwsbrief, op een website of je eigen gifjes kanaal.

Resolutie film en animatie

Bij animatie of film praat je over resolutie in pixels. Je ziet een samenhangend beeld, maar in werkelijkheid zijn dit kleurpunten op je scherm. Pixels dus.

Hoe meer pixels in je filmbestand, hoe scherper het beeld is. En hoe scherper het blijft als je het op grotere beeldschermen bekijkt.

Formaat animatie en film

Het standaard formaat van een animatie of film is 1920×1080. Dit betekent dus 1920 horizontale pixels en 1080 verticale pixels. Dit is Full HD breedbeeld en wordt bijvoorbeeld gebruikt door Youtube, maar ook op de meeste televisieschermen. Dit zie je ook terug op ons portfolio.

Vooral voor film wordt tegenwoordig steeds vaker geschoten in 4K, vroeger ook wel UHD of Ultra HD genoemd. Dit formaat is 3840 x 2160, heeft meer pixels (hogere resolutie) en is dus scherper.

Beamers kunnen tegenwoordig Full HD, Wide UXGA en 4K. Of het scherp wordt ligt in dit geval ook aan de hoeveelheid LED Lumen en de gewenste projectiebreedte.

Formaten social content

Sinds de opkomst van social media is ook het formaat 1080×1080 (vierkant) populair, bijvoorbeeld voor Instagram. Ondertussen ondersteunen andere social media de verhouding ook. Het kan een slimme verhouding zijn, omdat deze op een smartphone groter in beeld komt.

Voor andere verhoudingen checken we vaak de meest recente verhoudingen via dit blog van Frankwatching.

Audio

We gebruiken standaard .WAV bestanden, zodat er geen kwaliteitsverlies is. De mixage gebeurt over het algemeen op 48 kHz en 16 bit. Verder houden we de Youtube standaard -14LUFS aan in het afmixen van de audio.


Specificaties afbeeldingen

Er bestaan verschillende specificaties voor het maken van afbeeldingen. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen nut en manier van inzetten. We bespreken de meest gebruikelijke.

Let op: voor online gebruik je RGB kleuren.

JPG of JPEG

JPG, of ook wel JPEG, is de bekendste en meestvoorkomende. Het voordeel van dit type bestand is dat het vrij lichte bestanden zijn en daardoor weinig ruimte innemen op een website. Een JPG is niet transparant te gebruiken.

Je hebt dit vaak ook nodig om op Youtube een thumbnail te uploaden, die vragen vaak een kleiner bestand (onder de 2MB).

PNG

Een PNG is kleiner dan JPG en heeft een betere kwaliteit. Bijvoorbeeld als je logo’s, iconen, afbeeldingen en tekeningen in hoge kwaliteit wilt gebruiken.

PNG kun je ook gebruiken als je bestanden als transparante laag wilt gebruiken.

EPS

Dit is een bestand dat je kunt verkleinen en vergroten zonder kwaliteitsverlies. Daarom wordt het vaak gebruikt voor logo’s en illustraties, vooral als er drukwerk nodig is.

SVG

Een SVG is een ‘scalable vector graphic’. Dit type bestand kun je aanpassen aan elke beeldschermgrootte, zonder verlies van grafische kwaliteit. Het wordt vaak gebruikt op website, omdat het kleine bestanden zijn en ook te animeren zijn. Zoals op deze scroll-motion website die we maakten.

PDF

Een PDF is een formaat wat een vaststaand karakter heeft. Dit gebruiken we vaak voor drukwerk of bijvoorbeeld als er een invulbare PDF moet worden gemaakt.


Specificaties drukwerk

Drukwerk heb je natuurlijk in allerlei soorten en maten. Bekijk dus goed op welke manier en plek het middel wordt ingezet, zodat je niet te klein of te groot opmaakt.

Let op: voor drukwerk gebruik je CMYK kleuren.

Resolutie drukwerk

Bij drukwerk praat je over resolutie in dots per inches: DPI dus. Meer DPI betekent een scherper beeld, want er zitten dan meer ‘punten’ per ‘inch’.

Te weinig DPI kan zorgen voor onscherp beeld. 72 DPI is bijvoorbeeld prima voor online gebruik, maar geeft onscherp beeld in drukwerk. Zorg voor 300 DPI.

Specificatie posters en flyers

Specificatie posters
– Abri: 1189 x 1750 mm (veelal gebruikt voor buitenreclame)
– A0: 841 x 1189 mm (posters)
– A1: 594 x 840 mm (posters)
– A2: 420 x 594 mm (grotere posters)
– A3: 297 x 420 mm (meestgebruikt voor posters)
– A4: 210 x 297 mm (kleine posters, grotere flyers)
– A5: 148 x 210 mm (vaak gebruikt voor flyers)

Voor posters is belangrijk:
– 300 DPI, zodat je drukwerk scherp is.
– 3mm afloop, zodat het snijden goed gaat (ook wel ‘snijmarge’ genoemd)

Specificatie boeken, boekjes en schriftjes

– A3: 297 x 420 mm (groot kinderboek, vaak zoekboeken)
– A4: 210 x 297 mm (standaard kinderboek)
– A5: 148 x 210 mm (standaard leesboek, klein kinderboek, boekje of schriftje)

Voor boeken, boekjes en schriftjes is belangrijk:
– 300 DPI, zodat je drukwerk scherp is.
– 3mm afloop, zodat het snijden goed gaat.
– Boekomslag is vaak groter in opmaak ivm rug.
– Denk in katernen, ieder blad wordt dubbel gevouwen en in een ander blad gelegd.

Hulp nodig met juiste formaat animatie?

Mail naar ted@creativebeards.com

Updates van onze animaties en communicatietips ontvangen?

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek

+31 6 18 16 72 99

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement