8 tips om je Youtube film te promoten in 2021

Het startpunt om je film te promoten op Youtube is natuurlijk het maken van een goede film. Een relevante en interessante film zal vanzelf meer bekeken, meer geliked en meer gedeeld worden.

Maar ook goede films komen niet ver als ze niet goed geüpload en verspreid worden.

Denk aan een upload met de titel: ‘Versie 2 10-2-2020_NL ondertiteling voor online gebruik’. Bij wie komt die uit? Bij niemand.

Als het algoritme van Youtube ze niet herkent als relevant, komen ze niet in de zoekresultaten naar voren en ook niet in het lijstje van aanbevolen video’s. Zonde van al je werk, toch?

In deze blog geven we 8 tips om jouw Youtube film te kickstarten en de Youtube-motor aan de praat te krijgen.


1. Selecteer een aantrekkelijk miniatuur beeld voor je video.

Het miniatuur beeld verschijnt als enige beeld in de zoekresultaten. Mensen die zoeken hebben weinig tijd en klikken vaak instinctief op het eerste beeld dat ze aanspreekt. Dus zorg dat dit jouw beeld is!

miniatuur upload alzheimer nederland wat is dementie

Als je je film upload geeft Youtube altijd drie opties voor een miniatuur beeld. Soms zit hier een bruikbaar beeld bij, maar vaker niet. En op een beeld dat er niet aantrekkelijk uitziet klikken minder mensen.

Gebruik daarom liever de optie ‘Aangepaste miniatuur’. Wij leveren standaard een aantal filmbeelden aan die je hiervoor kunt gebruiken.

Het kan zijn dat je in jouw Youtube Creator nog geen ‘Aangepaste miniatuur’ ziet staan. In dat geval moet je je account nog even verifiëren.


2. Besteed tijd aan een goede titel voor je film.

Youtube is na Google de grootste zoekmachine in de wereld. En net als Google wil Youtube haar gebruikers relevante content bieden.

Voorbeeld: als iemand zoekt op ‘wat is dementie‘, wil diegene zoekresultaten krijgen waarin er uitleg wordt gegeven over dementie.

Allereerst zal Youtube relevantie in de titel zoeken. Dus is het natuurlijk goed om hier de titel van de film in op te nemen. En wellicht de naam van je organisatie. Of enkele andere belangrijke woorden die in de video voorkomen.

Hoe weet je wat een goed zoekwoord is? Als je begint te schrijven in de zoekbalk van Youtube, maakt Youtube het zelf voor je af:

zoekresultaten Youtube wat is dementie

Dit zijn allemaal resultaten die er niet voor niks in staan. Daar hebben al veel andere mensen op gezocht en zullen in de toekomst ook weer mensen op zoeken.

Op basis van deze korte zoektocht zou dit een goede titel zijn voor onze animatiefilm over dementie:

Titel van animatievideo wat is dementie

Zoals je ziet zijn er 53/100 tekens ingevuld. Probeer het niet langer te maken dan 50 tekens, tenzij het relevant is. Want korte titels verschijnen hoger in de zoekresultaten.

We zouden bij deze titel natuurlijk nog verder kunnen gaan door ‘Lewy Body dementie’ of ‘Vasculaire dementie’ op te nemen, zoals uit het zoekvoorstel van Youtube komt.

Maar daar gaat de film eigenlijk niet over.

Dus als iemand daar op zoekt, zal diegene wellicht teleurgesteld zijn in de film en snel wegklikken. Elke keer als er weggeklikt wordt zal Youtube jouw video lager zetten in de ranking. Want jouw film is minder relevant dan gedacht.

Overdrijf dus niet in je titel. Schrijf slim naar de zoektermen die Youtube je geeft, maar hou mensen niet voor de gek dat je film over iets gaat waar het niet over gaat.


3. Schrijf een verhaaltje in de beschrijving van je film.

De tweede plek waar Youtube zoekt naar de relevantie van jouw film is in de beschrijving. Laat dit veld dus niet leeg, maar vul iets in.

We zien vaak dat hier vrijwel niks staat ingevuld en dat is gewoon zonde. Want het kost je maar 5 minuten werk als je het slim aanpakt.

De beste tactiek is:

  • korte introductie van je film.
  • gevolgd door een langere samenvatting van de video.
  • eindigend met links naar je website en eventueel social media.

Illustratie van een tactiek om Youtube omschrijving goed in te vullen

Voor het intro is het slim om de titel van de film te herhalen in een iets andere volgorde. Dit zijn je belangrijkste zoekwoorden. Door ze te herhalen geef je aan Youtube aan dat ze extra belangrijk zijn.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat ‘wat is dementie’ en ‘in het kort’ als een logisch intro worden gebruikt. Daarna hebben we de filmtekst gekopieerd als 2e alinea. Het voordeel hiervan is dat alle belangrijke woorden – zoals ‘hersenen’ en ‘ziekte’ – er ook in staan. En het kost slechts 2 seconden tijd.

Zet daaronder relevante links neer waar mensen heen kunnen na het kijken van de film. Misschien dat er een pagina is waar ze meer kunnen lezen of zich ergens voor in kunnen schrijven.

Ook kun je hier bijvoorbeeld de partijen vermelden met wie je hebt samengewerkt. Wij waarderen het altijd enorm als iemand dit doet.


Belangrijk: zorg altijd dat je het hele webadres vermeld, dus bijvoorbeeld https://www.creativebeards.com. Op die manier wordt het een hyperlink waar een kijker direct op kan klikken.


4. Vul relevante tags in voor je video.

Youtube gebruikt tags om je video te categoriseren. Op die manier wordt de relatie van jouw film met andere video’s ingeschat. Daardoor – en door vele andere factoren – belanden video’s in de lijst met suggesties in de rechterkolom.

En ook op die manier wordt je video weer vaker bekeken.

Het invullen van deze tags is geen hogere wiskunde. Vul gewoon eens uit de losse pols een stuk of 10 tags in. Bijvoorbeeld de naam van je organisatie. Woorden uit de titel van je video. Of het thema van de film. 

Als je wat meer tijd hebt kun je ook op zoek gaan naar long-tail tags. Dit zijn langere zoekwoorden. Niet echt zoekwoorden waar je zo 1-2-3 op komt, maar dus wel termen die veel andere mensen gebruiken bij hun zoektocht naar filmpjes.

Hoe je die kunt vinden? Doe weer een korte zoektocht in de zoekbalk van Youtube en gebruik de resultaten die je relevant lijken. In dit geval zouden we bijvoorbeeld ‘vormen van dementie’ en ‘lewy body dementie’ kunnen opnemen, omdat deze kort aangestipt worden in de film.

tags keywords en zoektermijn lijst youtube upload


5. Upload je film met hard-coded ondertiteling.

Jammer, maar waar: steeds meer mensen kijken filmpjes zonder geluid. Denk aan iemand die met zijn mobieltje in een stiltecoupé zit. Of zijn geluid wel aan heeft, maar in een drukke omgeving zit.

Op dat soort momenten krijgt iemand weinig mee van het verhaal als er geen ondertiteling is.

Youtube geeft een optie voor ondertiteling, maar de kijker moet dit vaak zelf actief aanzetten en het past niet mooi in je video. Daar komt bij dat Youtube een beetje ‘gokt’ wat de woorden zijn en wanneer ze in beeld moeten komen.

twee vergelijkingen met ondertiteling hard-coded en youtube zelf

Door je films hard-coded te ondertitelen zorg je ervoor dat de ondertiteling altijd aanstaat, de juiste woorden in beeld zijn en het ook goed leesbaar is.

En zo zorg je ervoor dat meer mensen meer van het verhaal meekrijgen, je video langer kijken en je daardoor hoger in de ranking van Youtube komt.


6. Geef je film een duwtje zodra je ‘m openbaar zet.

Het is belangrijk om te weten dat Youtube een algoritme is. Dit algoritme ranked jouw video in korte tijd op z’n waarde. Inschattingen lopen uit van de eerste 24 uur tot 7 dagen. 

Als je dus iets op Youtube zet en je stuurt er niemand naar toe, zal het algoritme denken dat jouw film niet echt de moeite waard is. En krijgt je video een lagere ranking vanaf de start.

Op die manier kan die video waar je zo lang aan hebt gewerkt zomaar achter de coulissen verdwijnen. Het algoritme besluit simpelweg dat het niet relevant is voor de gebruikers van Youtube.

Nu je dit weet: gebruik het algoritme van Youtube in je voordeel!

Zorg vanaf het moment dat je video openbaar staat direct voor kwalitatieve bezoekers die je film bekijken – en het liefste ook afkijken. Daarmee geef je het Youtube algoritme een seintje dat jouw film interessant is.

overzicht van mogelijke promotie activiteiten naar youtube upload

En dat is niet heel ingewikkeld om te doen. Een Youtube-linkje delen heb je zo gedaan. Denk aan de volgende acties die je makkelijk kunt doen:

  • stuur een nieuwsbrief met een klikbaar plaatje naar de link naar de film
  • verspreid de Youtube-film als linkje via andere social media of zet hier een teaser op
  • verspreid de link via Whatsapp groepen
  • schrijf over de film of het thema op een relevant forum
  • embed de film op je website
  • embed de film op je LinkedIn account
  • in de handtekening van je mail zetten als hyperlink.

Bedenk dat al deze kleine acties bij elkaar een groot effect hebben.

Zeker als je dit soort kleine acties breder trekt. Bijvoorbeeld door de link van de film standaard op te nemen in de email handtekening van alle 500 medewerkers van je bedrijf. Grote kans dat je film automatisch bekeken wordt door al die mails die toch al de deur uitgaan.


7. Duik eens in de statistieken van je film.

Als je film een tijdje online staat is het interessant om eens in de statistieken te kijken. Al is het maar om ervan te leren voor de volgende keer.

Als je ingelogd bent in je Youtube account kun je bij je Kanaalcijfers bijvoorbeeld zien wat de loyaliteit van je kijkers is voor een specifieke video.

Bij een korte video is die loyaliteit vaak hoger dan bij een langere video. Maar langere video’s kunnen het ook erg goed doen op Youtube. Zolang het maar interessant blijft.

Waarom zijn dit soort statistieken belangrijk?

Youtube richt zich sterk op watch time, maar ook commentssubscribers en shares tellen mee. Dit betekent simpelweg dat Youtube in de gaten houdt of mensen je video wel leuk vinden.

Dus eigenlijk bepaalt niet Youtube, maar wij met z’n allen de waarde van een video. Het Youtube algoritme registreert alleen wat er gebeurt en gebruikt zijn big data om steeds weer de beste video te serveren aan de kijkers.

Als kijkers snel wegklikken of hele delen skippen dan zakt je video in de ranking. Maar als ze je video blijven kijken, je video liken en misschien zelfs een comment achterlaten, dan stijg je.

Op Youtube is dit heel belangrijk, want video’s kunnen op die manier heel lang blijven circuleren. En de grote broer Google laat ook steeds vaker video suggesties zien als zoekresultaat.

In tegenstelling tot andere social media waar je animatie of film snel ‘weg’ is van de tijdslijn, blijft goede content op Youtube dus steeds weer terugkomen. 

Het heeft op Youtube dus geen zin om heel veel video’s te maken van slechte kwaliteit. Die eindigen allemaal in de kelder. Focus je dus op het maken van een paar goede video’s. Verbeter die desnoods elk jaar.

En zorg dat je alles uit de kast haalt om die – vanaf het begin – hoog in de ranking te krijgen.


8. Vergelijk de resultaten van je film op verschillende social media eerlijk met elkaar.

Youtube rekent een view pas mee als je film 30 seconden is bekeken. Andere social media – zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter – rekenen vaak een view al na 3 seconden.

De views bij Youtube zijn daarom kwalitatief beter te noemen.

Overzicht van aantal seconde dat een view wordt geteld per social media

Soms raken mensen hiervan in de war, omdat Facebook statistisch gezien meer views geeft en daardoor een beter bereik lijkt te hebben.

De vraag is dus: heb je liever 5000 views van 3 seconden of 500 views van 30 seconden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek!

+31 6 18 16 72 99

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement