Youtube film uploaden en promoten in 2024: 9 tips

In deze blog vertellen we je hoe je je Youtube film goed kunt uploaden en promoten.

Per dag worden op Youtube wel 300.000 nieuwe films gezet. Ook goede films komen niet ver als ze niet goed geüpload en verspreid worden.

Pak het goed aan: hier zijn 9 tips om jouw Youtube film te kickstarten en de Youtube-motor aan de praat te krijgen.

Beeld van mensen die naar schermen kijken en daarachter allemaal opties om dit te beinvloeden ter illustratie voor blog over youtube animatiefilm promoten

1. Een goede film of animatie laten maken

Het startpunt om je film te promoten op Youtube is natuurlijk een goede animatiefilm laten maken. Een relevante en interessante film zal vanzelf meer bekeken, meer geliked en meer gedeeld worden.

Als je puur voor Youtube wilt optimaliseren, kun je daar al rekening mee houden bij het maken van de animatie of film.

Bijvoorbeeld door op Youtube of Google te onderzoeken welke zoekopdrachten mensen plaatsen over het onderwerp waar jij een film over wilt maken.

In deze blog nemen we de film ‘Wat is dementie’ van Alzheimer Nederland als uitgangspunt, geoptimaliseerd voor mensen die een eerste zoektocht doen naar dementie.

 

2. Upload je film met hard-coded ondertiteling

Jammer, maar waar: steeds meer mensen kijken filmpjes zonder geluid. Denk aan iemand die met zijn mobieltje in een stiltecoupé zit. Of zijn geluid wel aan heeft, maar in een drukke omgeving zit.

Op dat soort momenten krijgt iemand weinig mee van het verhaal als er geen ondertiteling is.

Youtube geeft een optie voor ondertiteling. Maar als je hier niks mee doet, gokt Youtube wat de woorden zijn en wanneer ze in beeld moeten komen.

Je krijgt een soort poëtische woordenbrij als ondertiteling.

Beeld van youtube ondertiteling die niet helemaal mooi eruit komt bij animatievideo

Je kunt de ondertiteling en timing binnen Youtube aanpassen. Dan staan er in ieder geval de juiste woorden op het juiste moment.

Maar alsnog is Youtube ondertiteling niet heel handig. De kijker moet dit vaak zelf actief aanzetten en het past niet mooi in je video. Het is standaard zwart met witte letters.

Daarom raden we hard-coded ondertiteling aan. Ondertiteling die dus in het filmbestand zelf is opgenomen.

Beeld van animatie met hard-coded ondertiteling

Voordelen van hard-coded ondertiteling op Youtube:

  • Je kunt zelf de grootte van je letters bepalen, waardoor het beter leesbaar wordt.
  • Je eigen lettertype gebruiken, zodat het past in je huisstijl en branding.
  • De kleur van de letters en omlijsting aanpassen zodat het goed blend met de kleuren die je in je film gebruikt.
  • Je zorgt ervoor dat de ondertiteling altijd aanstaat, er is geen actieve handeling van de kijker nodig.
  • De juiste woorden zijn in beeld, omdat we het voice-over script exact volgen.

En zo zorg je ervoor dat meer mensen meer van het verhaal meekrijgen, je video langer kijken en je daardoor hoger in de ranking van Youtube komt.

 

3. Selecteer een aantrekkelijk miniatuur beeld voor je video

Het miniatuur beeld verschijnt als enige beeld in de zoekresultaten. Mensen die zoeken hebben weinig tijd en klikken vaak instinctief op het eerste beeld dat ze aanspreekt. Dus zorg dat dit jouw beeld is!

Beeld van Youtube met verschillende voorbeeld miniaturen en aangepaste optie

Als je je film upload geeft Youtube altijd drie opties voor een miniatuur beeld. Soms zit hier een bruikbaar beeld bij, maar vaker niet. En op een beeld dat er niet aantrekkelijk uitziet klikken minder mensen.

Gebruik de optie ‘Aangepaste miniatuur’

Wij leveren standaard een aantal filmbeelden aan die je hiervoor kunt gebruiken.

De beste keuze voor een thumbnail is eentje die snel opvalt. Denk aan: hoog contrast, kleuren en één duidelijk beeld. Het beeld wordt klein vertoond, dus liever één karakter groot neerzetten, dan twintig klein.

Het kan zijn dat je in jouw Youtube Creator nog geen ‘Aangepaste miniatuur’ ziet staan. In dat geval moet je je account nog even verifiëren.

 

4. Besteed tijd aan een goede titel

Youtube is na Google de grootste zoekmachine in de wereld. En net als Google wil Youtube haar gebruikers relevante content bieden.

Als het algoritme van Youtube jouw video niet herkent als relevant, komt deze dus niet in de zoekresultaten naar voren en ook niet in het lijstje van aanbevolen video’s. Zonde van al je werk, toch?

Voorbeeld: als iemand zoekt op ‘wat is dementie’, wil diegene zoekresultaten krijgen waarin er uitleg wordt gegeven over dementie.

Youtube zoekt relevantie in je titel

Dus is het natuurlijk goed om hier de titel van de film in op te nemen. En wellicht de naam van je organisatie. Of enkele andere belangrijke woorden die in de video voorkomen.

Hoe weet je wat een goed zoekwoord is? Als je begint te schrijven in de zoekbalk van Youtube, maakt Youtube het zelf voor je af:

Zoekwoorden onderzoek naar wat is dementie op google

Dit zijn allemaal resultaten die er niet voor niks in staan. Daar hebben al veel andere mensen op gezocht en zullen in de toekomst ook weer mensen op zoeken.

Op basis van deze korte zoektocht zou dit een goede titel zijn voor onze animatiefilm over dementie:

Beeld van goede titel voor filmpjes over dementie

Zoals je ziet zijn er 53/100 tekens ingevuld. Probeer het niet langer te maken dan 50 tekens, tenzij het relevant is. Want korte titels verschijnen hoger in de zoekresultaten.

Overdrijf niet in je titel

We zouden bij deze titel natuurlijk nog verder kunnen gaan door ‘Lewy Body dementie’ of ‘Vasculaire dementie’ op te nemen, zoals uit het zoekvoorstel van Youtube komt.

Maar daar gaat de film eigenlijk niet over.

Dus als iemand daar op zoekt, zal diegene wellicht teleurgesteld zijn in de film en snel wegklikken. Elke keer als er weggeklikt wordt zal Youtube jouw video lager zetten in de ranking. Want jouw film is minder relevant dan gedacht.

Schrijf slim naar de zoektermen die Youtube je geeft, maar hou mensen niet voor de gek dat je film over iets gaat waar het niet over gaat.

 

5. Schrijf een verhaaltje in de beschrijving van je film

De tweede plek waar Youtube zoekt naar de relevantie van jouw film is in de beschrijving. Laat dit veld dus niet leeg, maar vul iets in.

We zien vaak dat hier vrijwel niks staat ingevuld en dat is gewoon zonde. Want het kost je maar 5 minuten werk als je het slim aanpakt.

De beste tactiek is:

  • korte introductie van je film.
  • gevolgd door een langere samenvatting van de video.
  • eindigend met links naar je website en eventueel social media.

Beeld van Youtube stappen ter illustratie bij blog over youtube animatie goed uploaden en verspreiden

Voor het intro is het slim om de titel van de film te herhalen in een iets andere volgorde. Dit zijn je belangrijkste zoekwoorden. Door ze te herhalen geef je aan Youtube aan dat ze extra belangrijk zijn.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat ‘wat is dementie’ en ‘in het kort’ als een logisch intro worden gebruikt. Daarna hebben we de filmtekst gekopieerd als 2e alinea. Het voordeel hiervan is dat alle belangrijke woorden – zoals ‘hersenen’ en ‘ziekte’ – er ook in staan. En het kost slechts 2 seconden tijd.

Screenshot van ingevuld vak in Youtube over animatie uploaden

Zet daaronder relevante links neer waar mensen heen kunnen na het kijken van de film. Misschien dat er een pagina is waar ze meer kunnen lezen of zich ergens voor in kunnen schrijven.

Ook kun je hier bijvoorbeeld de partijen vermelden met wie je hebt samengewerkt. Wij waarderen het altijd enorm als iemand dit doet.

Belangrijk: zorg altijd dat je het hele webadres vermeld, dus bijvoorbeeld https://www.creativebeards.com. Op die manier wordt het een hyperlink waar een kijker direct op kan klikken.

 

6. Zet je animatiefilm in een relevante playlist

Playlists zijn vooral handig als je voor kijkers de juiste content bij elkaar verzameld binnen een bepaald thema of categorie.

In het geval van de animatie over dementie is het handig om een playlist te maken met meerdere video’s die over dementie gaan. Want iemand die 1 video daarover kijkt, zal geïnteresseerd zijn in meerdere video’s in dat thema.

Playlists kun je maken met je eigen video’s, maar ook die van anderen. Voor je eigen promotie is het natuurlijk handiger om alleen je eigen video’s op te nemen:

Beeld van playlist in Google over films over dementie

Hoe worden die playlists door gebruikers gevonden?

Via zoekopdrachten komen mensen niet zo snel op playlists uit. Maar ze zien het wel als ze op je kanaal zijn. Het is daarmee dus een boost aan de presentatie van je merkkanaal.

Maar het is ook handig bij het delen van individuele linkjes aan mensen. Als je een link deelt vanuit je playlist, gaat de kijker namelijk automatisch door naar de volgende video uit jouw playlist.

En op die manier zorg je ervoor dat niet Youtube bepaalt waar de kijker na jouw video heen gaat, maar dat jij bepaalt wat iemand te zien krijgt.

 

7. Geef je film een duwtje zodra je ‘m openbaar zet

Je zult je film of animatie ook als stand-alone op andere social media willen delen. Als je je Youtube filmpje specifiek wilt pushen, kan het interessant zijn om te beginnen met een Youtube post in plaats van een stand-alone filmpje.

Het is belangrijk om te weten dat Youtube een algoritme is. Dit algoritme ranked jouw video in korte tijd op z’n waarde. Inschattingen lopen uit van de eerste 24 uur tot 7 dagen.

Als je dus iets op Youtube zet en je stuurt er niemand naar toe, zal het algoritme denken dat jouw film niet echt de moeite waard is. En krijgt je video een lagere ranking vanaf de start.

Op die manier kan die video waar je zo lang aan hebt gewerkt zomaar achter de coulissen verdwijnen. Het algoritme besluit simpelweg dat het niet relevant is voor de gebruikers van Youtube.

Gebruik het algoritme van Youtube in je voordeel

Zorg vanaf het moment dat je video openbaar staat direct voor kwalitatieve bezoekers die je film bekijken – en het liefste ook afkijken. Daarmee geef je het Youtube algoritme een seintje dat jouw film interessant is.

Beeld van promotiekanalen naar je Youtube animatie

En dat is niet heel ingewikkeld om te doen. Een Youtube-linkje delen heb je zo gedaan. Denk aan de volgende acties die je makkelijk kunt doen:

  • stuur een nieuwsbrief met een klikbaar plaatje naar de link naar de film
  • verspreid de Youtube-film als linkje via andere social media of zet hier een teaser op
  • verspreid de link via Whatsapp groepen
  • schrijf over de film of het thema op een relevant forum
  • embed de film op je website
  • embed de film op je LinkedIn account
  • in de handtekening van je mail zetten als hyperlink.

Bedenk dat al deze kleine acties bij elkaar een groot effect hebben.

Zeker als je dit soort kleine acties breder trekt. Bijvoorbeeld door de link van de film standaard op te nemen in de email handtekening van alle 500 medewerkers van je bedrijf. Grote kans dat je film automatisch bekeken wordt door al die mails die toch al de deur uitgaan.

 

8. Duik eens in de statistieken

Als je film een tijdje online staat is het interessant om eens in de statistieken te kijken. Al is het maar om ervan te leren voor de volgende keer.

Als je ingelogd bent in je Youtube account kun je bij je Kanaalcijfers bijvoorbeeld zien wat de loyaliteit van je kijkers is voor een specifieke video.

Bij een korte video is die loyaliteit vaak hoger dan bij een langere video. Maar langere video’s kunnen het ook erg goed doen op Youtube. Zolang het maar interessant blijft.

Screenshot van kijkersloyaliteit Youtube

Waarom zijn dit soort statistieken belangrijk?

Youtube richt zich sterk op watch time, maar ook comments, subscribers en shares tellen mee. Dit betekent simpelweg dat Youtube in de gaten houdt of mensen je video wel leuk vinden.

Dus eigenlijk bepaalt niet Youtube, maar wij met z’n allen de waarde van een video. Het Youtube algoritme registreert alleen wat er gebeurt en gebruikt zijn big data om steeds weer de beste video te serveren aan de kijkers.

Als kijkers snel wegklikken of hele delen skippen dan zakt je video in de ranking. Maar als ze je video blijven kijken, je video liken en misschien zelfs een comment achterlaten, dan stijg je.

Op Youtube is dit heel belangrijk, want video’s kunnen op die manier heel lang blijven circuleren. En de grote broer Google laat ook steeds vaker video suggesties zien als zoekresultaat.

In tegenstelling tot andere social media waar je animatie of film snel ‘weg’ is van de tijdslijn, blijft goede content op Youtube dus steeds weer terugkomen.

Het heeft op Youtube dus geen zin om heel veel video’s te maken van slechte kwaliteit. Die eindigen allemaal in de kelder. Focus je dus op het maken van een paar goede video’s. Verbeter die desnoods elk jaar.

En zorg dat je alles uit de kast haalt om die – vanaf het begin – hoog in de ranking te krijgen.

 

9. Vergelijk resultaten op verschillende social media eerlijk met elkaar

Youtube rekent een view pas mee als je film 30 seconden is bekeken. Andere social media – zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter – rekenen vaak een view al na 3 seconden.

De views bij Youtube zijn daarom kwalitatief beter te noemen.

Beeld van verschillende kijktijden totdat een kijker meetelt per social medium ter illustratie van view count social media

Soms raken mensen hiervan in de war, omdat Facebook statistisch gezien meer views geeft en daardoor een beter bereik lijkt te hebben.

De vraag is dus: heb je liever 5000 views van 3 seconden of 500 views van 30 seconden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer tips en informatie over animatie, film, AI en communicatie

Ontvang onze nieuwsbrief

Animatie voor Youtube laten maken?

We helpen je graag verder.

Illustratie van Ted Griffioen van animatiebureau Creative Beards

Ted Griffioen | Tekstschrijver

Neem contact op