8 tips om je Youtube film te promoten in 2019

Het belangrijkste startpunt om je Youtube film te promoten is een goede upload. Ja, we weten het, dit is een open deur.

Maar we zien het vaak genoeg mis gaan. Films die geupload worden met de bestandsnaam, met omschrijvingen als ‘Versie 2 10-2-2018_NL ondertiteling voor online gebruik’. Best prima als bestandsnaam, maar als Youtube titel?

In deze blog geven we 8 tips om jouw Youtube film optimaal te uploaden en promoten.

 

1. Selecteer een aantrekkelijk miniatuur beeld voor je video.

Waarom is dit zo belangrijk? Het miniatuur beeld verschijnt als enige beeld in de zoekresultaten. En mensen die zoeken hebben weinig tijd en klikken vaak instinctief op een beeld dat ze aanspreekt.

miniatuur upload alzheimer nederland wat is dementie

Als je je film upload geeft Youtube altijd drie opties. Soms zit hier een bruikbaar beeld bij, vaker niet. Gebruik dan de optie ‘aangepaste miniatuur’. Wij leveren standaard een aantal filmbeelden aan die je hiervoor kunt gebruiken.

Het kan zijn dat je in jouw Youtube Creator nog geen miniatuur ziet staan. In dat geval moet je je account nog even verifiëren.

 

2. Besteed tijd aan een goede titel voor je film.

Youtube is na Google de grootste zoekmachine in de wereld. En Youtube wil net als Google haar gebruikers relevante content bieden. Dus als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘wat is dementie‘, dan wil diegene ook resultaten krijgen waarin er uitleg wordt gegeven over dementie.

Allereerst zal Youtube relevantie in de titel zoeken. Dus is het natuurlijk goed om hier de titel van de film op te nemen. En wellicht de naam van je organisatie. Of enkele andere belangrijke woorden die in de video voorkomen.

Hoe weet je wat een goed zoekwoord is? Als je begint te schrijven in de zoekbalk van Youtube, maakt Youtube het zelf voor je af:

zoekresultaten Youtube wat is dementie

Dit zijn allemaal resultaten die er niet voor niks in staan. Daar hebben al veel andere mensen op gezocht en zullen in de toekomst ook weer mensen op zoeken.

Op basis van deze korte zoektocht zou dit een goede titel zijn voor de animatiefilm over dementie:

Titel van animatievideo wat is dementie

Zoals je ziet zijn er 53/100 tekens ingevuld. Probeer het niet langer te maken dan 50 tekens, tenzij het relevant is. Want een korte titels verschijnen hoger in de zoekresultaten.

We zouden in onze titel bijvoorbeeld nog verder kunnen gaan en ‘Lewy Body dementie’ of ‘Vasculaire dementie’ kunnen opnemen, zoals uit het zoekvoorstel van Youtube komt. Maar de film gaat daar eigenlijk niet over.

Dus als iemand daar op zoekt, zal diegene wellicht teleurgesteld zijn in de film en snel wegklikken. Elke keer als dit gebeurt zal Youtube jouw video lager zetten in de ranking. Want jouw film is minder relevant dan gedacht.

Overdrijf dus niet in je titel. Schrijf slim naar de zoektermen die Youtube je geeft, maar hou mensen niet voor de gek dat je film over iets gaat waar het niet over gaat.

 

3. Schrijf een verhaaltje in de beschrijving van je film.

De tweede plek waar Youtube zoekt naar de relevantie van jouw film is de beschrijving. Laat dit veld dus niet leeg, maar vul iets in. We zien soms dat hier vrijwel niks staat ingevuld en dit is gewoon zonde. Want het kost je maar 5 minuten werk als je het slim aanpakt.

De beste tactiek is:

  • korte introductie van je film.
  • gevolgd door een langere samenvatting van de video.
  • eindigend met links naar je website en eventueel social media.

Illustratie van een tactiek om Youtube omschrijving goed in te vullen

Voor het intro is het slim om de titel van de film te herhalen in een iets andere volgorde. Dit zijn je belangrijkste zoekwoorden en door ze te herhalen geef je aan Youtube aan dat ze extra belangrijk zijn.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat ‘wat is dementie’ en ‘in het kort’ als een logisch intro worden gebruikt. Daarna hebben we de filmtekst gekopieerd als 2e alinea. Het voordeel hiervan is dat alle belangrijke woorden – zoals ‘hersenen’ en ‘ziekte’ – er ook in staan. En het kost je 2 seconden tijd.

Zet daaronder de links neer waar mensen heen kunnen na het kijken van de film. Of partijen met wie je hebt samengewerkt om de film of animatie te maken. Wij waarderen het altijd enorm als iemand dit doet.


Belangrijk: zorg altijd dat je het hele adres vermeld, dus bijvoorbeeld https://www.creativebeards.com. Op die manier wordt het meteen een hyperlink waar een kijker direct op kan klikken.

 

4. Vul relevante tags in voor je video.

Youtube gebruikt tags om je video te categoriseren. Op die manier wordt de relatie van jouw film met andere video’s ingeschat. Daardoor – en door vele andere factoren – belanden video’s bijvoorbeeld in de lijst met suggesties in de rechterkolom.

En op die manier wordt je video dus weer vaker bekeken.

Het invullen van deze tags is geen hogere wiskunde. Vul gewoon eens uit de losse pols een stuk of 10 tags in. Bijvoorbeeld de naam van je organisatie. Woorden uit de titel van je video. Of het thema van de film. 

Als je wat meer tijd hebt kun je ook op zoek gaan naar long-tail tags. Dit zijn langere zoekwoorden. Niet echt zoekwoorden waar je zo 123 op komt, maar dus wel termen die veel andere mensen gebruiken bij hun zoektocht naar filmpjes.

Hoe je die kunt vinden? Doe weer een korte zoektocht in de zoekbalk van Youtube en gebruik de resultaten die je relevant lijken. In dit geval zouden we bijvoorbeeld ‘vormen van dementie’ en ‘lewy body dementie’ kunnen opnemen, omdat deze kort aangestipt worden in de film.

tags keywords en zoektermijn lijst youtube upload

 

5. Upload je film met hard-coded ondertiteling.

Jammer, maar waar: steeds meer mensen kijken filmpjes zonder geluid. Denk aan iemand die met zijn mobieltje in een stiltecoupé zit. Op dat soort momenten krijgt iemand weinig mee van het verhaal als er geen ondertiteling is.

Youtube ondertiteld zelf ook. Maar de kijker moet dit actief aanzetten. En het is lang niet zo mooi en goed als wanneer je het hard-coded laat doen in de video zelf. Youtube gokt een beetje wat de woorden zijn en wanneer ze in beeld moeten komen. Hard-coded ondertiteling kijkt een stuk fijner.

twee vergelijkingen met ondertiteling hard-coded en youtube zelf

Om een ondertiteling er hard-coded in te zetten heb je per minuut animatie of film wel een uur tijd nodig. Maar als je je bedenkt dat we in statistieken zien dat soms wel tot 80% zonder geluid kijkt, is dat de investering meer dan waard.

 

6. Geef je film een duwtje zodra je ‘m openbaar zet.

Het is belangrijk om te weten dat Youtube in feite een algoritme is. Dit algoritme ranked jouw video in korte tijd op z’n waarde. Inschattingen lopen uit van de eerste 24 uur tot aan 7 dagen. 

Als je dus iets op Youtube zet en je stuurt er niemand naar toe, dan zal het algoritme denken dat jouw film niet de moeite waard is. En krijg je een lagere ranking. Je video komt minder hoog in de zoekresultaten en wordt minder snel in de rechterkolom als suggestie weergegeven.

Op die manier kan die video waar je zo lang aan hebt gewerkt zomaar naar de coulissen verdwijnen. Het algoritme besluit simpelweg dat het niet relevant is voor de gebruikers van Youtube.

Gebruik het algoritme van Youtube in je voordeel. Zorg vanaf het moment dat je video openbaar staat direct voor kijkers. Daarmee geef je het algoritme een seintje dat jouw film interessant is.

overzicht van mogelijke promotie activiteiten naar youtube upload

En dat is niet heel ingewikkeld. Een Youtube-linkje delen heb je zo gedaan. Denk aan de volgende acties die je makkelijk kunt doen:

  • stuur een nieuwsbrief met een klikbaar plaatje naar de link naar de film
  • verspreid de link via Whatsapp groepen
  • schrijf over de film of het thema op een relevant forum
  • embed de film op je website
  • embed de film op je LinkedIn account
  • in de handtekening van je mail zetten als hyperlink.

Bedenk dat al deze kleine acties effect hebben. Zeker als je dit soort kleine acties breder trekt. Bijvoorbeeld door de link van de film standaard op te nemen door alle 500 medewerkers van je bedrijf. Grote kans dat je film een keer bekeken wordt tijdens al die mails die toch al de deur uitgaan.

 

7. Duik eens in de statistieken van je film.

Als je film een tijdje online staat is het interessant om eens in de statistieken te kijken. Al is het maar om ervan te leren voor de volgende keer.

Als je ingelogd bent in je Youtube account kun je bij je Kanaalcijfers bijvoorbeeld zien wat de loyaliteit van je kijkers is voor een specifieke video.

Bij een korte video is die loyaliteit vaak hoger dan bij een langere video. Maar langere video’s kunnen het ook erg goed doen op Youtube. Zolang het maar interessant blijft.

Waarom zijn dit soort statistieken belangrijk?

Youtube richt zich sterk op watch time, maar ook commentssubscribers en shares tellen mee. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat Youtube in de gaten houdt of mensen je video wel leuk vinden.

Dus eigenlijk bepaalt niet Youtube, maar wij met z’n allen de waarde van een video. Het Youtube algoritme registreert alleen wat er gebeurt en gebruikt zijn big data om steeds weer de beste video te serveren aan de kijkers.

Als kijkers snel wegklikken of hele delen skippen dan zakt je video in de ranking. Maar als ze je video blijven kijken, de video liken en misschien zelfs een comment achterlaten, dan stijg je.

Op Youtube is dit heel belangrijk, want video’s kunnen op die manier heel lang blijven rond circuleren. En de grote broer Google laat ook steeds vaker video suggesties zien als zoekresultaat. 

Het heeft op Youtube dus geen zin om heel veel video’s te maken van slechte kwaliteit. Die eindigen allemaal in de kelder. Focus je dus op het maken van een paar goede video’s. Verbeter die desnoods elk jaar. En zorg dat je alles uit de kast haalt om die hoog in de rankings te krijgen.

 

8. Vergelijk de resultaten van je film op verschillende social media eerlijk met elkaar.

Youtube rekent pas een view mee als je film 30 seconden is bekeken. Andere social media – zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter – rekenen vaak een view al na 3 seconden. De views bij Youtube zijn daardoor kwalitatief beter te noemen.

Overzicht van aantal seconde dat een view wordt geteld per social media

Soms raken mensen hiervan in de war, omdat Facebook statistisch meer views geeft en daardoor beter lijkt. Maar de vraag is: heb je liever 5000 views van 3 seconden of 500 views van 30 seconden?

De 500 kijkers bij Youtube hebben inhoudelijk veel meer van je film meegekregen dan de 5000 door-scrollende Facebook gebruikers die slechts 3 seconden stil staan bij een filmpje. Dit is een beetje gechargeerd natuurlijk, maar je snapt het idee.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact

Mail of bel ons voor een kennismakingsgesprek!

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement