Handige AI tools voor de creatief in 2024

Op zoek naar een handig lijstje met AI tools voor de creatief?

In deze blog onderzoeken we als animatiestudio welke AI tools ons kunnen helpen betere teksten, illustraties en animaties te maken.

We zien een beeld van mensen hersenen met regenboog kleuren eruit en een beeld van computer hersenen met zwart wit eruit ter illustratie van de samenwerking tussen creatief mens en AI tools

Van tekst naar verhaal, copy en blog

We staan aan de vooravond van een tekst naar ‘iets’ revolutie.

Met ChatGPT van OpenAI kun je een zinnetje invoeren – ook wel prompt genoemd – en krijg je een campagne idee geserveerd:

Is dit nu een krachtig campagne idee? Niet echt natuurlijk. Maar dat kan ook komen omdat we een betere prompt hadden moeten geven.

En daarbij: je kunt ChatGPT steeds nieuwe ideeën laten genereren totdat er iets voorbij komt dat je misschien wel leuk vindt. Kortom, het kan een waardevolle toevoeging zijn bij een brainstorm.

Je kunt uit ChatGPT halen wat je wilt, bijvoorbeeld input voor een blog (dit is een screenshot van een lang stuk tekst):

Moet je ChatGPT zomaar 1 op 1 overnemen?

Nee, zeker niet. Het heeft namelijk een paar nadelen:

 • Je weet niet zeker of ChatGPT juiste informatie verstrekt. Je moet dus zelf nog steeds kijken of het logisch is wat er staat. Of het klopt.
 • Naar het schijnt heeft Google voorkeur voor blogs die geschreven zijn door mensen ipv ChatGPD. Dat is niet voor niks. Ga eens voor jezelf na: lees je liever een blog van een mens of van een computer? Wij kiezen voor het eerste.
 • Door ChatGPD 1 op 1 over te nemen beroof je jezelf van een leerzame ervaring. Het maken van iets, het schrijven van een tekst, blog of copy is een bijzonder proces waarmee je de informatie in je hoofd aanscherpt.

Wij zien ChatGPT dus als extra input, als extra invalshoek, als extra bron.

En het is ook gewoon leuk. Je kunt er genoeg lol aan beleven:

p.s. Mocht je willen weten of een blog echt of nep is, voer het eens hier in een GPT Output Detector. Let op: dit werkt vooral bij Engelse teksten.

 

Van tekst naar afbeelding met AI tools

Een nog interessantere stap is natuurlijk van tekst naar beeld.

Met DALL-E van OpenAI is er veel mogelijk. Met een eenvoudige prompt tover je zo een aantal beelden op je scherm:

Door je invoer iets aan te passen, krijg je meteen heel iets anders:

En je kunt het zo gek niet bedenken of er komt wel iets uit. Of gewoon op ‘surprise me’ drukken:

Geïntresseerd hoe dit allemaal werkt? Bekijk deze video van Vox.

Laten we eens verder gaan en variaties maken van de eerste output, dan krijg je dit:

Je kunt dit herhalen en herhalen. En dan een beeld downloaden die je leuk vindt:

Nadelen van DALL-E:

 • Denk niet dat het gratis is. Je krijgt momenteel 50 credits gratis bij je start en 15 gratis per maand. Daar ben je zo doorheen, aangezien je ook moet oefenen voordat je iets leuks krijgt. Daarna ga je dus betalen.
 • Het beeld dat je download kan alleen in PNG. Je download is van goede kwaliteit voor internet, maar niet voor drukwerk. Je krijg alleen een square download, dus bijvoorbeeld 16:9 kun je er niet uithalen.
 • Je moet hopen dat door de input die je geeft en door oneindig op variaties door te gaan, je het beeld krijgt dat je wilt. Tip: via Hugging Face kun je bestaand beeld invoeren en dan krijg je daar een beschrijving (prompt) van die je weer kunt invoeren in DALL-E. Tip 2: je kunt ook een prompt kopen via Promptbase.
 • En de belangrijkste: je kunt er zelf beperkt iets aan veranderen. Stel dat je de houding of mimiek een beetje wilt veranderen of een bepaalde achtergrond.
 • Ook pakt het programma kleurcodes niet (goed) op, dus heb je er weinig aan als je in je huisstijl wilt werken:

Wij hebben de hoofdillustratie van deze blog dus lekker zelf gemaakt in onze eigen huisstijl.

 

Met AI van tekst naar logo

Wie weet ben je op zoek naar een logo of logo inspiratie.

Kijk bijvoorbeeld eens op Logopony. Daar kun je je naam invoeren en krijg je allerlei gegenereerde logo voorstellen.

We voerden de fictieve bedrijfsnaam ‘Tekstschrijver’ in, inclusief algemene slogan.

Wat wel leuk aan de site is, dat je ook meteen je logo geplot ziet op allerlei plekken, van T-shirts tot briefpapier tot uithangbord. Brengt het meteen tot leven!

Logogenie werkt ook soepel. Je kunt na selectie van een logo binnen het programma nog allerlei dingen aanpassen binnen een grid:

Ook laten ze zien hoe het eruit kan zien op print. Je kunt daarna een logo pakket downloaden waar ook al formaten voor social media bijzitten.

In korte tijd kun je dus een logo maken en voor een schappelijk bedrag een logopakket downloaden.

Zijn er ook nadelen? Ja, natuurlijk 🙂

 • Je bent beperkt tot de begin output die de generator geeft, op basis van woorden of beelden die je selecteert. Dus helemaal vrij ben je creatief gezien niet.
 • Je kunt je logo of huisstijl ook op andere plekken tegenkomen, iemand anders kan dezelfde selectie maken als jij.
 • Een van de moeilijkste dingen in logo en huisstijl is het maken van een keuze. Hiervoor is een logo designer of vormgever natuurlijk ook erg fijn.

 

Met AI van tekst naar stockfoto

Zou het niet handig zijn om je eigen stockfoto’s te kunnen genereren?

Dall-E en partijen als Shutterstock bieden die mogelijkheid. Je typt wat je zou willen zien en AI geeft antwoord.

Dit kan best een goede optie zijn als je wat algemenere beelden zoekt die niet aan een specifieke plek te linken zijn:

Maar het begint te wringen als je om foto’s met personen vraagt. Een groep mensen ziet er nog best oké uit in eerste instantie, maar als je goed kijkt staat niet iedereen er compleet op. En als je om enkele personen vraagt, krijg je ook een gek gevoel, er klopt iets niet.

Is realistische weergave van mensen door AI mogelijk? Jazeker. Kijk maar eens op de site This Person Does Not Exist. Elke keer als je de pagina laadt wordt een nieuw persoon door AI gegenereerd.

Tot die tijd, kijk eens op deze gratis stockdatabanken:

 

Van afbeelding naar AI muziek

Dus je hebt je tekst, je hebt je afbeelding. Misschien ook wat muziek erbij?

Laad dan eens een beeld in deze app op Hugging Face.

De uitkomst? Tsja, niet wat we wilden. Maar de potentie is duidelijk, AI zou ‘de stemming’ van het beeld kunnen halen en omzetten naar geluid.

Als je dit niet met beeld, maar met tekst wilt doen, omschrijf dan eens de stemming in AI generator Mubert. Je krijgt vervolgens een kant-en-klare track.

Een andere AI muziek tool is SoundRaw. Omdat dit betaald is, heb je meer opties. Waaronder een optie om de opbouw van de muziek aan te sturen qua energie:

Alle opties hebben dezelfde nadelen:

 • Je moet hopen dat je krijgt wat je wilt. Je kunt de uitkomst niet echt goed sturen.
 • Je kunt weinig tot geen veranderingen maken in de tracks zelf. Geen veranderingen aan instrumentatie, net even een ander melodietje, een crash op precies de goede plek.

Wij gebruiken zelf de Youtube Audiobibliotheek voor het onderzoeken van de juiste muziekstijl. Je kunt hier snel muziek zoeken op stemming, de tracks downloaden en testen.

En vervolgens maken we samen met een componist een custom made track. Die dus wel aan te passen en te fine-tunen is.

Want als er feedback komt, wil je niet moeten zeggen ‘Sorry, maar die aanpassing kan onze AI software niet’.

 

Van foto naar AI avatar

De app Lensa is ondertussen wijdverspreid.

Je kunt er foto’s mee bewerken zodat ze er ‘Instagrammable’ uitzien. Interessant voor influencers en social media gebruikers, want je hebt snel resultaat en kunt het snel delen.

De app is vooral populair omdat je je eigen selfies kunt inladen en de AI (open source Stable Diffusion) er avatars van maakt.

Denk aan superhelden, anime karakters, buitenaards tintje enzovoorts.

Een interessante functie is de Prisma variant. Je krijgt daardoor een soort schilderachtig effect:

Zoiets is eventueel wel te gebruiken als input voor vormgeving, om foto’s en opmaak wat specialer te maken bijvoorbeeld:

Een andere interessante optie voor semi-professioneel gebruik is de mogelijkheid een compilatievideo door AI laten editen.

AI gaat dan op zoek naar de beste stukken uit je video en zet er een kek muziekje onder.

Nadelen:

 • Er zijn flink wat (boze) creatievelingen die hun eigen werk terugzien in de avatar functie van de app. De AI is ‘getrained’ met echte beelden van echte makers.
 • De app vraagt om toegang tot je foto’s. Maar ook toegang tot je mediagebruik als je een filmpje wilt maken. I.v.m. privacy kun je je afvragen of je dit wilt delen.

 

Met AI tools van taal naar taal

Ja, Google translate werkt best goed. Het is ook in meer dan 120 talen beschikbaar.

Maar er is een ‘new kid in town’: de AI vertaler DeepL. Er zijn minder talen beschikbaar, maar schijnt wel vaker accuraat te zijn in de vertalingen.

Wij gebruiken Google Translate en DeepL als inspiratie, de vertaling zelf laten we doen door een officieel vertaalbureau.

Want er zijn veel specifieke uitzonderingen en opties binnen talen, die je wel door een kundig iemand wilt laten afwegen.

Een stap verder van taal naar taal is Synthesia. Bij hun kun je met een eigen video avatar switchen tussen 65 talen.

Het bekendste voorbeeld van Synthesia gebruik is deze opvallende video waarin David Beckham in meerdere talen spreekt:

Verder vinden wij de voorbeelden op de ‘use cases’ pagina van Synthesia behoorlijk tegenvallen in creativiteit. Het lijkt vooral een goede tool als je met een bedrijf over meerdere landen werkt en je trainingsvideo’s goedkoop wilt houden.

 

Van schets naar AI icoon

Even een snelle brainstorm met elkaar en op zoek naar schetsen?

Met Autodraw kun je zelf online schetsen maken. Laten we even iets heel simpels schetsen:

De AI functie van Autodraw helpt je een handje door suggesties te geven wat je wilde tekenen:

Maak een keuze en er komt ineens een strakke illustratie te staan!

Is dit echt bruikbaar?

Het voelt meer als iets grappigs dan echt een bruikbare tool.

Een betere optie – maar dan zonder AI functie – is de gratis online tool Sketchpad. Je hebt hier meer opties om eigenhandig iets te schetsen.

 

Van afbeelding naar font

Dit is wel een specifieke toepassing, maar kan handig zijn.

Stel je hebt een afbeelding, maar je wilt weten wat het font is? Laad het dan in op What Font Is en je krijgt allerlei opties die het kunnen zijn.

Dit is ook handig als je een niet regulier font wil vervangen voor een regulier font. Je krijgt namelijk ook vergelijkbare gratis commerciële opties die iedereen ook in Word gebruikt.

Een andere site hiervoor is What the Font om een 2e check te doen.

 

Van tekst naar AI animatie

Er is (voor zover wij weten) nog geen AI die een complete animatie maakt.

Er is al wel een research paper door Meta geschreven over de mogelijkheden van tekst naar film. Ook heeft Meta AI een website uitgebracht waar je kindertekeningen kunt laten animeren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer tips en informatie over animatie, film, AI en communicatie

Ontvang onze nieuwsbrief

Animatie laten maken zonder of met AI 🙂

We helpen je graag.

Illustratie van Ted Griffioen van animatiebureau Creative Beards

Ted Griffioen | Tekstschrijver

Neem contact op