Ben je bezig met de opmaak van Word, Powerpoint of Keynote?
Wil je een Word sjabloon maken? Of wil je een PDF interactief maken?
Wij maken geregeld documenten op en delen graag onze tips & tricks!
Word sjabloon maken
Voor kleinere documenten is het handig om direct in Word te werken.
Zorg ervoor dat je meteen in het juiste lettertype werkt. Een lettertype kan namelijk bepalen hoe je wilt vormgeven.
Een Word sjabloon is ideaal om een speels en consistent gevoel te geven aan Word documenten zoals:
- briefpapier
- facturen
- offertes
- nieuwsbrieven
Wij gebruiken het ook in opdrachten waarbij een klant een rapportage, onderzoeksplan of ander groter document wilt opmaken, maar zelf de controle wilt behouden over de eindversie. Bijvoorbeeld als de tekst nog niet definitief is, of later nog vaker moet worden aangepast.
Hoe maak je een Word sjabloon?
- Vormgeving opmaken in Illustrator of een ander vormgevingsprogramma.
- De gemaakte vormgeving uitladen als transparante PNG.
- De PNG inladen als beeld in een Word document. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld deze instructie.
Opmaken Word naar PDF in combi met InDesign
Als we echt een heel beleidsplan, programmaplan of ander document opmaken, gebruiken we programma’s als InDesign.
De volgorde van werken is dan:
- De klant levert een voorbeeldopmaak in met Word. Hierin kunnen bijvoorbeeld al teksten, afbeeldingen en ook opmaakelementen zoals kolommen staan. Ook wordt hierin duidelijk of het liggend of staand is.
- We gebruiken de Word opmaak om eindredactie op de tekst te doen, bijvoorbeeld een spellingscheck. De reden hiervoor is dat een programma als InDesign hiervoor minder goed geschikt is.
- Als het Word document helemaal goedgekeurd is, gebruiken we deze als input om in InDesign alles mooi vorm te geven. Door het toevoegen van vormgevingselementen en betere leesbaarheid van de tekst is de vuistregel: 1,5 pagina in Word = 2 pagina’s in InDesign.
Powerpoint sjabloon opmaken (template)
Powerpoint heeft veel meer vrijheid dan Word qua opmaak, maar dat is natuurlijk ook omdat het een presentatietool is.
Wij maken Powerpoint slidedecks vaak op via Keynote. Reden is dat Keynote een stuk lekkerder werkt qua vormgeving. Als het echter heel technisch wordt met animatieovergangen is het soms beter om direct in Powerpoint te werken.
De volgorde van werken:
- Stap 1 is het maken van achtergronden in Illustrator. Welke verhouding is nodig? Het formaat van Keynote is aan te passen (en dat van Powerpoint ook). Vaak maak je in breedbeeld op, bijvoorbeeld voor een presentatie. Maar we hebben ook opdrachten gedaan waarbij we een slidedeck juist verticaal in A4 formaat opmaken (2480 x 3508 px), bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of een infographic.
- In Keynote (of Powerpoint) maken we vervolgens verschillende type slides en varianten aan. Denk aan titelslide, tussentitelslides, tekstuele slides, fotoslides, mediaslides, grafiekslides, percentageslides en tijdlijnslides. Zorg dat je meteen in de juiste typografie gaat werken. In Keynote zoek je ernaar met Command + T. Als je het bent vergeten, kun je ook de optie ‘Vervang lettertype’ gebruiken.
- Daarna zetten we Keynote om naar Powerpoint en checken we of alles goed staat. In Powerpoint kun je eventueel ook nog de kleuren standaardiseren en opslaan als template (ook wel sjabloon genoemd, vertaald naar het Nederlands) van maken. Let op: zorg dat ook Powerpoint de nieuwe lettertypes kan lezen, anders verspringt het weer terug naar aan ander lettertype zoals Helvetica.
PDF interactief maken
Je kunt best veel kanten op om een PDF interactief te maken.
Dit kan eenvoudig zoals invulbare velden, klikbare elementen en het zetten van vinkjes en kruisjes. Maar het kan ook uitgebreider met statistieken die bewegen en elementen tevoorschijn klikken.
De eenvoudigste interactiviteit kun je binnen Acrobat Reader doen.
- Maak eerst je design volledig af en zorg dat deze goedgekeurd is voordat je het klikbaar of invulbaar maakt. Als je namelijk aanpassingen moet doen, moet je het opnieuw klikbaar en invulbaar maken, want een PDF zelf is maar beperkt aanpasbaar.
- Voeg interactieve elementen toe aan je PDF zoals klikbare elementen en invulbare vakken.
- Test alles voordat je het opstuurt of presenteert.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer tips en informatie over animatie, film, AI en communicatie
Opmaken word, powerpoint of keynote?
We helpen je graag.
Ted Griffioen | Tekstschrijver