Award-winning film Van Gogh Museum – Kijken op z’n Japans

In de tentoonstelling Van Gogh & Japan was te zien hoe Van Gogh geïnspireerd werd door Japanse prenten. Tussen de prachtige kunstwerken van onschatbare waarde hing een simpel breedbeeldscherm met een film die doorlopend werd afgespeeld.

De kenners zagen het meteen. Verstopt tussen de doeken van Van Gogh en de prenten van Hokusai hing daar een originele Creative Beards:

 

Wat was het doel van de film over Van Gogh?

Voor deze animatiefilm moest er geen narratief verhaal verhaal verteld worden, maar puur een visuele instructie. Het doel was zichtbaar maken welke stijlinvloeden Van Gogh had opgedaan uit de Japanse prentkunst.

De film moest de bezoekers visueel trainen die Japanse elementen te herkennen in de schilderijen van Van Gogh. Op die manier konden ze – net zoals Van Gogh – leren kijken op z’n Japans.

Overzichtsbeeld van schilderijen van Van Gogh met als inspiratie Japan en Japanse prenten

 

Hoe is de film ‘Kijken op z’n Japans’ gemaakt?

De Senior Educator van het museum, Jolein van Kregten, had op voorhand al veel ideeën over hoe we de kenmerkende stijlfiguren konden duiden in animatie.

De enige echte puzzel kwam bij het uitleggen van het – voor ons westers oog gekke – totaalperspectief van de Japanse prenten. Door het losknippen van de dieptelagen van ‘Veld met irissen bij Arles’, en ze in elkaar te schuiven tot een ‘normaal’ perspectief, konden we het ongebruikelijke perspectief tonen.

Veld met irissen van gogh en japan uit animatiefilm kijken op z'n japans

Door een innige samenwerking met Jolein en haar collega’s bij het museum kwamen we uit op een video van twee minuten, die zeven stijlfiguren visueel uitlegt.

Deze film draaide niet alleen in de zaal. Hij wordt ook gebruikt in het educatiepakket van het museum, in de multimediatour, op de website en als losse fragmenten op de social media kanalen van het museum.

 

Hoe was de tentoonstelling Van Gogh & Japan?

We werden uitgenodigd door het Van Gogh Museum voor een rondleiding. Het was erg indrukwekkend en we waren natuurlijk erg trots hoe onze animatiefilm in het tentoonstelling opgenomen was.

De animatiefilm werd niet alleen gebruikt in de tentoonstelling, maar ook op het levensgrote scherm in de foyer sierde de film. Daar hoort natuurlijk een foto bij:

Creative Beards voor levensgrote animatiewerk in van Gogh Museum

Op deze foto’s zie je de vier baarden en een vijfde bebaarde man. Dat is Bas Wijers. Een hele goede animator die drie maanden ons team heeft versterkt. Hij heeft veel werk gedaan dit project en was dus ook mee op excursie.

Andere mensen die mee hebben geholpen aan deze productie zijn van het audiobedrijf Nineyards. Die hebben een hele mooie, subtiele soundscape gemaakt voor deze film. Als je de film zonder geluid heb gekeken – snel het geluid aan en nog een keer kijken!

 

En.. hoe zit het nou met die award voor beste film?

We hadden al een goed gevoel na de opdracht. Mooie film gemaakt. Fijne rondleiding gehad. Blije opdrachtgever, blije bezoekers, blije Beards. Mooi portfoliowerk. Klaar. Dachten we.

Intussen had Jolein van Kregten – net zo trots op de film als wij – de video aangemeld bij het internationale Museums in Short festival. Jazeker, een filmfestival specifiek voor de museumsector.

Er zijn daar drie categorieen: promotional, exhibits en storytelling. Van de 49 museums uit 20 landen, hoorden wij bij de 12 finalisten. En zowaar, in de categorie exhibits ging de prijs naar ’Seeing with a Japanese Eye – Van Gogh & Japan’.

Dus, de eerste lauwerkrans is binnen! Maar we zullen niet op die lauweren rusten hoor. We zijn klaar voor de volgende!

 

Kan ik nog naar de tentoonstelling Van Gogh & Japan?

Helaas is de tentoonstelling afgelopen.

Maar er staat nog genoeg interessante informatie op de officiële site ‘Van Gogh & Japan’ van het Van Gogh Museum. Je kunt hier verhalen lezen over de inspiratie die Van Gogh vond in de Japanse kunst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We sturen je maximaal 4x per jaar een update van onze animaties en blogs.

Contact

Kom eens bij ons op de koffie in Utrecht

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement