CO2-neutraal ondernemen als klein bedrijf

Sinds 2017 besteden we elk jaar 1% van onze omzet aan CO2-neutraal ondernemen. Dit geld zetten wij om onze uitstoot te verminderen, duurzaam in te kopen en – wat overblijft – te compenseren.

Toen we dit bekend maakten konden mensen het waarderen, maar we kregen ook de logische vraag: ‘wat maakt het uit dat jullie dit doen, moeten niet juist de grote bedrijven veranderen?’

Goed punt.

Ja, uiteindelijk moeten vooral de grote bedrijven veranderen, want dat heeft de meeste impact. Maar elke vorm van verandering – hoe klein dan ook – kan een start zijn voor andere veranderingen. Zie het als een dominosteen die een andere steen omstoot, die op zijn beurt ook weer een nieuwe steen omstoot. En voor je het weet is het Domino D-day.

We hopen met onze zoektocht naar een duurzamere bedrijfsvoering ook andere ZZP’ers en kleine bedrijven te inspireren. Misschien hebben wij in ons eentje geen grote impact op de wereld, maar samen met alle mensen in ons netwerk wél.

Dus doe met ons mee!


De belangrijke vraag die wij ons in het begin stelden was: wat doen wij eigenlijk al goed?

 • Bankzaken: al vanaf de start zitten we goed bij de Triodos Bank Nederland. Op eerlijkegeldwijzer.nl kun je kijken hoe jouw bank het doet.
 • Vervoer: wij gaan vrijwel altijd met de Nederlandse Spoorwegen of met de OV-fiets naar werk en klanten. Wist je dat de NS op groene stroom rijdt?
 • Afvalscheiding: we scheiden zoveel mogelijk ons papier / plastic / batterijen / glas / overig vuilnis. Weet je niet zeker wat in welke bak moet? Check de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
 • Meubulair: een deel van onze bureaus is tweedehands gekocht of gemaakt door de meubelmakers bij ons in het pand.
 • Licht: momenteel worden één voor één de lampen bij ons op werk vervangen voor LED. Het schijnt het duurzaamste te zijn om pas te vervangen als de oude lamp kapot gaat.
 • Provider: onze provider XS4ALL laat zijn server-park op groene of duurzame stroom laat draaien.
 • Hosting: onze hosting Antagonist kwam goed uit de test van The Green Web Foundation!
 • Vegetarische lunch: onze lunch is momenteel zo’n 95% vegetarisch. We halen onze broden, kaas en wat smeerseltjes biologisch bij BeterBio.
 • Koffiefilters: we gebruiken ongebleekte koffiefilters van Perfekt. Buiten de spelling, lijkt dit ons helemaal perfect.
 • Wc-papier: op ons Staples Office Centre wc-papier kwamen we naast het vrij gebruikelijke Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk zowaar ook het Nordic Swan keurmerk tegen wat staat voor duurzame productie.

 

En wat is het laaghangende fruit? Wat kun je – bij wijze van spreken – binnen 1 dag veranderen?

 • Energie: we zijn overgestapt naar Pure Energie, die al vele jaren bovenaan de duurzame lijstjes staan en waar wij ook al mooie films voor mochten maken! Check hier hoe jouw leverancier het doet. Leuk weetje: leveranciers die het cijfer 10 hebben investeren hun opbrengsten in nieuwe projecten die investeren in duurzame energie opwekking. Cirkeltje rond!
 • Flesjes water: om de hoeveelheid uitstoot en plastic rommel te verminderen heb je allerlei leuke flesjes die je mee kunt nemen onderweg. Bij ons hebben we een mix van Join The Pipe Amsterdam en Dopper aangeschaft.
 • Koffie & Thee: na een heerlijk onderzoek met allerlei test koffietjes en theetjes kwamen we uit op Hesselink Koffie, die hoog in de lijst staan bij Rankabrand.
 • Inkt: we bestellen vanaf nu via Print Duurzaam, waar we achterkwamen door Klooker NL.
 • Papier: we gebruikten al papier met Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk (verantwoord beheerd bos), maar gaan overstappen naar gerecycled papier met Der Blaue Engel keurmerk, waarbij ook de productie van het papier duurzaam is.

En hoe zit het dan met het hooghangende fruit?

We zijn bezig met een onderzoek om zonnepanelen te plaatsen op het pand waar we inzitten, houden onszelf geïnformeerd over warmtepompen en kijken met smart uit naar de nieuwe generatie electrische auto’s. Dit zijn echter zaken die een hogere en langere investering zijn een vaak in goed overleg moeten gebeuren met andere partijen. Kortom, we moeten geduld hebben dat het hooghangende fruit lager komt te hangen of dat wij zelf groter worden en er makkelijker bij kunnen.

Disclaimer:
We delen alle sites die wij nuttig vinden en ook de merken die we inspirerend vinden. We hebben geen enkel aandeel in deze partijen en worden dus ook graag verbeterd als er betere alternatieven zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We sturen je maximaal 4x per jaar een update van onze animaties en blogs.

Contact

Kom eens bij ons op de koffie in Utrecht

+31 30 737 0984

Schaverijstraat 6
3534AS Utrecht
info@creativebeards.com

Privacy Statement